Inzicht in de behoeften en verwachtingen (eisen) van belanghebbenden ISO 9001 eis 4.2
Inhoudelijk begint de ISO 9001 norm bij hoofdstuk 4: “de context van de organisatie”. En eis 4.2 van dit hoofdstuk zegt het volgende hierover:
Eis 4.2 ISO 9001:2015: “De organisatie moet inzicht hebben in de behoeften en verwachtingen van haar belanghebbenden”.
- Maar wat zijn nu precies belanghebbenden?
- Hoe bepaal je wie de relevante belanghebbenden zijn?
Deze twee vragen hebben we reeds beantwoord in een eerder artikel. Lees voor een goed begrip van het onderstaande artikel het eerdere artikel “Wat en wie zijn de belanghebbenden volgens ISO 9001 eis 4.2“, goed door.
In dit artikel willen we namelijk ingaan op deel 2 van deze eis:
- “Hoe krijg je inzicht in de behoeften en verwachtingen van deze belanghebbenden?”
Wil je kort en bondig weten waar de hele ISO 9001 norm over gaat en wat daarin geëist wordt. Lees dan het artikel: “Alle ISO 9001 eisen simpel uitgelegd op één A4’tje”.
100% score met behalen ISO 9001 certificaat
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar ISO 9001 trajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificeringstrajecten positief en direct met het gewenste certificaat zijn afgesloten. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy, kijk op onze referentiepagina.
ISO 9001 eis 4.2 welke behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden zijn van belang voor het kwaliteitsmanagementsysteem?
Hoe we de eisen, wensen en behoeftes van belanghebbenden in kaart brengen, zal hieronder kort voor een tweetal belanghebbenden (stakeholders) uiteengezet worden gezet.
De wensen, eisen en behoeftes van de interne belanghebbende: “de medewerker”
Zoals in het in het vorige artikel (lees hier verder) uiteengezet is de medewerker van een organisatie een relevante belanghebbende. Als de organisatie namelijk besluit om het salaris aan de medewerkers niet te betalen, heeft de organisatie daarmee invloed op de medewerkers en zou dat een risico kunnen worden voor de diensten en/of producten die de organisatie levert.
Maar hoe brengen we nu al die eisen, wensen en behoeftes van deze interne belanghebbende in kaart?
Heel simpel. Door je te verplaatsen in deze belanghebbende. Wat wil een medewerker van de organisatie waar hij of zij werkzaam is? Hieronder zullen aan paar van deze behoeftes, wensen en of eisen van medewerker benoemd worden:
- Nakomen arbeidsvoorwaarden (betaling van het salaris)
- Duidelijkheid over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden
- Voldoende ontwikkelmogelijkheden en opleidingsmogelijkheden
Niet heel ingewikkeld en en niet heel erg spannend. Gewoon logisch nadenken en dan weet elke ondernemer vaak heel goed waar de wensen, eisen en behoeftes van hun medewerkers liggen.
De wensen, eisen en behoeftes van de externe belanghebbende: “de leverancier
Zoals in het in het vorige artikel (lees hier verder) uiteengezet is de leverancier van een organisatie een relevante belanghebbende. Als een leverancier namelijk besluit om later te leveren, heeft hij daarmee invloed op de organisatie en zou dat een risico kunnen worden voor de diensten en/of producten die de organisatie levert.
Maar hoe brengen we nu al die eisen/ wensen of behoeftes van deze externe belanghebbende in kaart?
Heel simpel door je, net zoals bij de interne belanghebbende, te verplaatsen in de leverancier. Wat wil een leverancier van de organisatie waar hij of zij aan levert? Een leverancier heeft over het algemeen een aantal behoeftes, wensen en of eisen waarvan er hieronder een paar benoemd worden:
- Duidelijke en volledige contracten zonder onverwachte zaken/ verassingen
- Tijdige betalingen van facturen
- Duidelijke, tijdige en voldoende communicatie
Ook niet heel ingewikkeld en ook niet heel erg spannend. Gewoon logisch nadenken en dan weet elke ondernemer vaak heel goed waar de wensen, eisen en behoeftes van hun leveranciers liggen. Het enige wat je moet is deze goed in kaart brengen en benoemen.
Samenvattend over ISO 9001 eis 4.2
Heel kort en bondig. Om te voldoen aan ISO 9001 eis 4.2 breng je alle relevante belanghebbenden in kaart van je organisatie en geef je kort aan wat, volgens jou, hun wensen, eisen en behoeftes zijn t.o.v. jouw onderneming. En met deze twee acties voldoe je aan deze eis van de ISO 9001.
Hoe nu verder nadat we inzicht in de behoeften van belanghebbenden hebben verkregen
Met het in kaart brengen van de wensen, eisen en behoeftes van onze relevante belanghebbenden voldoen we aan ISO 9001 eis 4.2 . Maar de ISO 9001 norm, zou de ISO 9001 norm niet zijn, wanneer ze het hierbij zouden laten.
Want wat doen we met de informatie over de belanghebbenden? En wat doen we met hun wensen, eisen en behoeften zijn ten opzichte van onze onderneming? Het antwoord op deze vraag wordt door de ISO 9001 norm gegeven door hoofdstuk 6 van de ISO 9001:2015 norm: “Het plannen en oppakken van acties om risico’s en kansen op te pakken”. Lees hiervoor verder in het volgende artikel.
Vragen over het ISO 9001 certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het ISO-9001 traject, of wil je in het algemeen meer weten over de ISO 9001 certificering, omdat (toekomstig) opdrachtgevers dit eisen bij een aanbesteding (of niet?) of omdat je de eigen organisatie verder wilt professionaliseren, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat elke organisatie tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt je meer weten hoe een ISO 9001 certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat je graag en geheel vrijblijvend te woord om de vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.