Veiligheidsladder certificaat 2023
Het Veiligheidsladder certificaat is een zeer actuele Arbocertificering, waaraan veel bedrijven binnen het MKB per 1 januari 2023 moeten voldoen, willen zij hun werkzaamheden voor ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat en aantal grote bedrijven uit de bouw- en installatiesector uit kunnen blijven voeren.
Wat is het Veiligheidsladder certificaat?
Het Veiligheidsladder certificaat is, net als het reeds bekende CO2 Prestatieladder certificaat, ontwikkeld door ProRail. Waar de CO2 prestatieladder erop is gericht om de CO2 uitstoot van de organisaties naar beneden te brengen is de Veiligheidsladder ontwikkeld om het veiligheidsbewustzijn op het werk te vergroten.
Veiligheidsbewustzijn is het gedrag en de houding van werknemers ten aanzien van veiligheid. Ook wel veiligheidscultuur genoemd. Denk daarbij onder andere aan in hoeverre werknemers elkaar durven aan te spreken op onveilig handelen. Maar ook in hoeverre veiligheid aandacht krijgt in alle lagen van een organisatie, van bouwplaats tot aan directie. Een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur zorgt namelijk voor minder ongevallen.
Inmiddels hebben een groot aantal partijen afgesproken om veiligheidsbewustzijn als verplichting op zullen nemen in hun aanbestedingen of contracten. Deze afspraak noemen ze “Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)” en dit doen zij doormiddel van de Veiligheidsladder. Lees hier verder voor de volledige lijst met bedrijven die dit initiatief hebben onderschreven.
Dit houdt dus in dat wanneer je de komende jaren met deze partijen wilt samenwerken, je per 1 januari 2023 volgens de Veiligheidsladder moet werken en het Veiligheidsladder certificaat moet hebben.
Dit zal waarschijnlijk beginnen met trede 2 van de Veiligheidsladder begin 2023 en vervolgens trede 3 van de Veiligheidsladder in 2025.
100% score met behalen Arbocertificaten
Cresco-consultancy heeft tot en met 2023 al haar Arbo audits met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificeringstrajecten positief en met het gewenste certificaat worden afgerond. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kunt u de referentiepagina bezoeken.
Het traject om het Veiligheidsladder certificaat in 2023 te behalen
Of u het Veiligheidsladder certificaat nu moet halen omdat uw opdrachtgever dit eist vanaf 1 januari 2023, of omdat u zelf uw organisatie verder wil professionaliseren op het gebied van veiligheid. Cresco-consultancy is voor het MKB de aangewezen partij om u daarbij te ondersteunen. Met het 5-stappen Veiligheidsladder certificatie systeem van cresco heb je op korte termijn een Veiligheidsladder managementsysteem dat voldoet aan alle eisen vanuit de Veiligheidsladder norm. Dat niet alleen. Je hebt daarnaast een arbomanagementsysteem dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de eigen organisatie.
Bij de ontwikkkeling van het gehele systeem om het Veiligheidsladder certificaat te behalen kan de adviseur van cresco-consultancy ondersteunen door:
- al het uitvoerende werk uit uw handen te nemen, of
- u te coachen bij de zelfstandige ontwikkeling van het noodzakelijk systeem.
Of u voor het eerste, dan wel het tweede traject kiest, de adviseur van cresco-consultancy zal dit altijd bij u op locatie doen. Op deze manier heeft u inzicht in de uitgevoerde werkzaamheden en heeft de adviseur de mogelijk om snel te kunnen handelen als hij/zij dat nodig acht.
Na een moeizame samenwerking met een ander adviesbureau dat bij ons kwam voor ondersteuning van VCA en ISO 9001, kregen we nu eindelijk duidelijke antwoorden op vragen en zonder gedoe.
Andre van Vliet (algemeen directeur Van Vliet Riooltechniek)
Het Veiligheidsladder handboek
Om het Veiligheidsladder certificaat in 2023 te behalen is niet direct een handboek vereist. Dit omdat de Veiligheidsladder gericht is op veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag. Wij van cresco-consultancy zijn echter van mening dat een handboek een goede, zo niet noodzakelijke, bijdrage kan leveren, aan het verbeteren van dit gedrag en bewustzijn. De adviseur van cresco-consultancy kan u uitstekend ondersteunen bij het opstellen van de noodzakelijke procedures en documenten. Waarbij het uiteindelijke doel is om het veiligheidsgedrag en het veiligheidsbewustzijn te verbeteren en de gehele organisatie hierin op te leiden.
Heeft u uiteindelijk het handboek ontwikkeld en is dit handboek en de daarin opgenomen procedures ingevoerd binnen uw gehele organisatie, dan moet het systeem een periode “draaien” en moet de organisatie daadwerkelijk de afspraken gaan volgen. Met andere woorden u gaat werken volgens de afspraken vanuit uw handboek en indirect vanuit de Veiligheidsladder.
De externe controle (externe audit)
Heeft de adviseur geoordeeld dat uw systeem voldoet aan die eisen vanuit de Veiligheidsladder, dan kunt u een certificerende partij uitnodigen om te komen controleren (audit) of dit juist is. Ook deze audits wijken af van de audits die veel organisaties gewend zijn. Waar bijvoorbeeld bij de VCA certificeringsaudit veel gekeken wordt naar het papier en de checklijsten en of dat op orde is, wordt bij de Veiligheidsladder vooral veel gesproken met de medewerkers en wordt hun veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur van de organisatie beoordeeld. Het papier is tijdens deze controles veel minder belangrijk.
Daarnaast heeft de Veiligheidsladder, naast de verschillende tredes van certificering, ook verschillende soorten audits. Dit gaat van “Self Assessment”, naar de “Audit Light” tot bijvoorbeeld de “Audit Original”. Zie de matrix hieronder voor meer informatie over het soort audit.
Wat voor soort audit uitgevoerd wordt is afhankelijk van het risico van de werkzaamheden en de contractwaardes bij de verschillende opdrachtgevers. Belangrijk hierbij is wel goed onderzoek naar de wens en eisen van de betreffende opdrachtgever. Uiteindelijk is de opdrachtgever beslissend welk niveau van auditen noodzakelijk is.
Na deze controle zal u, bij een positief advies, het Veiligheidsladder certificaat in ontvangst kunnen nemen.
Vragen over het Veiligheidsladder certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het Veiligheidsladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de Veiligheidsladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een Veiligheidsladder traject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.