Geregeld kom ik bij een aanbesteding ISO-certificaat eisen tegen, die niet geheel duidelijk, dan wel erg onduidelijk zijn. Dit geldt zowel voor ISO 9001, ISO 14001 of andere ISO-certificaten. Zo kwam ik niet lang geleden de volgende eis tegen met betrekking tot een ISO 14001 certificaat in een aanbesteding.
“De inschrijver moet een geldige milieubeleidsverklaring of een vergelijkbaar bewijs kunnen verstrekken. Hierin wordt melding gedaan dat er conform Milieuzorgsysteem ISO 14001 (of een ten minste gelijkwaardig systeem) wordt gewerkt en welke milieuaspecten zijn toeleveranciers toepassen.”
Wat wordt er nu met deze eis exact bedoeld? Wat is een geldige milieubeleidsverklaring? Wat is een vergelijkbaar bewijs? Wat is een gelijkwaardig systeem aan ISO 14001? Om maar niet te spreken over het tweede gedeelte van de laatste zin “welke milieuaspecten zijn toeleveranciers toepassen”?
Eisen aanbesteding ISO-certificaat voor iedereen onduidelijk?
Heel eerlijk, ik vraag mijzelf zelfs af of de aanbestede partij exact weet wat zij soms eisen. Mochten ze het wel weten, dan is de eis, mijns inziens, zo geformuleerd dat hij op meerdere wijzen geïnterpreteerd kan worden en dit kan grote en onwenselijke gevolgen hebben voor inschrijvende partij.
De gevolgen van onduidelijke aanbestedingseisen
Een onjuiste interpretatie van de eis kan tot gevolg hebben dat de inschrijving niet voldoet aan de ISO-eisen van de aanbesteder en je hierdoor de aanbesteding mis loopt. Aan de andere kant zou het kunnen betekenen dat je als organisatie veel meer doet (bijvoorbeeld een geheel gecertificeerd ISO-14001 managementsysteem implementeren) dan geëist met veel onnodige investeringen (tijd en geld) om de opdracht binnen te halen tot gevolg Te weinig doen of te veel doen, beide negatieve gevolgen van onduidelijk geformuleerde ISO-certificaateisen in aanbestedingen en gevolgen die je als ondernemer/ organisatie wil voorkomen.
ISO-eisen vanuit de aanbesteding ontrafelen?
Laat cresco-consultancy jou geheel vrijblijvend helpen om gezamenlijk de eisen vanuit de aanbesteding te ontrafelen om zo op een zo’n gunstig mogelijke wijze (met of zonder ISO-certificaat) de inschrijving in te kunnen dienen. Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over ISO-eisen in een aanbesteding, of wil je meer weten in het algemeen over ISO-certificaten, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
aanbesteding iso-certificaat