Wat is nu een arbomanagementsysteem?
Een arbomanagementsysteem, eventueel opgezet voor het behalen van een VCA-bedrijfscertificaat, een Veiligheidsladder
certificaat of een ISO 45001 certificaat , is niets anders dan een set van samenhangende afspraken op het gebied van Veiligheid en Gezondheid (V&G). Dit kan, of moet, zijn vastgelegd doormiddel van methodes, procedures, werkinstructies, formulieren etc., en deze dienen om het Veiligheids- en Gezondheidsbeleid en de V&G-doelstellingen van de organisatie vorm te geven en deze vervolgens ook te kunnen realiseren.
Uitgangspunt van een arbomanagementsysteem hierbij is het realiseren van continue verbetering op het gebied van Veiligheid en Gezondheid.
Waarom wil je organisatie een arbomanagementsysteem hebben?
Je wilt als organisatie een arbomanagementsysteem hebben, omdat je daarmee zeker weet dat je structureel werkt aan de verbetering van het Veiligheids- en Gezondheidsbeleid en de V&G-doelstellingen van de organisatie. Dit is onder andere noodzakelijk omdat je als werkgever verplicht bent te zorgen voor veilige, gezonde en prettige arbeidsomstandigheden in het bedrijf (Arbowet Hfst. 2 artikel 3). Daarnaast zou je het ook willen hebben omdat:
- De Arbeidsomstandighedenwet verplicht tot een goede zorg voor werknemers
- Goede beheersing van de arbeidsrisico’s vermindert de kans op aansprakelijkheidsclaims.
- Met goed arbobeleid kan een bedrijf zich onderscheiden van andere bedrijven, wat een voordeel kan zijn voor de imago van het bedrijf en hoogstwaarschijnlijk een voordeel kan zijn bij
- Er kosten kunnen worden bespaard of toekomstige kosten kunnen vermeden worden.
- Er minder frequent arbeidsinspecties uitgevoerd hoeven te worden.
- Het noodzakelijk is omdat een opdrachtgever om een gecertificeerd arbomanagementsysteem vraagt/eist, zoals bijvoorbeeld een VCA-managementsysteem, een ISO 45001 managementsysteem of een Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) systeem.
De inhoud van een arbomanagementsysteem?
Een arbomanagementsysteem brengt structuur aan in de wijze waarop zaken intern georganiseerd zijn. Het schept duidelijkheid in de formele afspraken welke binnen de organisatie gemaakt zijn. Het systeem is een systematische aanpak om beleid en doelstellingen op te stellen en deze te realiseren, met aandacht voor de volgende onderdelen:
- Toekenning verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden;
- Processen;
- Procedures;
Daarnaast is een vast onderdeel van een arbomanagementsysteem de verplichte RI&E en het daaraan gekoppelde Plan van Aanpak. Hiermee kan je geregeld toetsen of het beleid en maatregelen het juiste effect hebben of dat misschien aanpassingen nodig zijn.
Vaak worden deze onderdelen opgenomen in een arbohandboek,. Waar het doel van het arboagementsysteem het realiseren van continue verbetering op het gebied van V&G is, is het arbohandboek een van de middelen om dit doel te bereiken. Het arbohandboek is het papieren en/of digitale handboek waarin alle beschreven methodes, procedures, werkinstructies, formulieren van het managementsysteem zijn opgenomen die geëist worden om te voldoen aan wet- en regelgeving en/of aan de verschillende arbocertificaten (VCA, VCU, ISO 45001 & Veiligheidsladder). Daarnaast kan je met een handboek in de hand snel en objectief controleren of de afspraken vanuit het arbomanagementsysteem worden nagekomen.
Continue verbeteren
Een goed arbomanagementsysteem is gebaseerd op een procesgerichte benadering en de Deming-cirkel of PDCA-cyclus.
De Deming-cirkel of PDCA-cyclus is een methode om voortdurend verbeteringen aan te brengen. Het verloopt via vier elkaar opeenvolgende fasen: plan-do-check-act.
- In de plan-fase analyseert u een situatie, bedenkt u plannen om doelen te bereiken.
- In de do-fase voert u de plannen uit.
- In de check-fase controleert u het resultaat. Zijn de plannen en doelen behaald.
- In de act-fase corrigeert u f uten en stelt u zonodig plannen bij. Daarvoor maakt u weer een plan, waarmee de Deming-cirkel rond is.
Je laten ondersteunen door een adviseur?
De Arbowetgeving is complex en niet altijd even duidelijk. Hierin zal je tijd moeten steken om het je eigen te maken en te begrijpen wat er exact gevraagd wordt.
Dat niet alleen, je zal intern werkafspraken moeten invoeren, formulieren moeten ontwikkelen en deze bedrijfsbreed in gebruik moeten nemen. daarnaast dienen deze afspraken en formulieren te voldoen aan de eisen die Arbowet aan een organisatie stelt.
Dit is complex. En het zou zonde wanneer je als organisatie heel veel tijd investeert in een handboek, in het invoeren van werkafspraken, het ontwikkelen van formulieren en deze bedrijfsbreed in gebruik nemen, om er dan achter te komen dat het niet werkt, efficiënter kan of toch niet voldoet aan de eisen vanuit de wet of vanuit het betreffende certificaat.
Juist met dit gedeelte kan een adviesbureau, dat deze systemen al jaren ontwikkelt en invoert, u ondersteunen. Een goed adviesbureau ontwikkeld een handboek dat bij uw organisatie past, weet exact waar u wel aan moet voldoen, maar weet ook wat u misschien minder serieus kan nemen. Een goed adviesbureau weet ook de administratieve last, dat een arbomanagementsysteem met zich meebrengt, voor u zo minimaal mogelijk te houden. Tot slot weet een goed adviesbureau ook het draagvlak voor het werken met een arbomanagmentsysteem binnen uw organisatie te vergroten.
Het inschakelen van een adviesbureau is een investering, maar deze investering betaald zich bij het juiste adviesbureau dubbel en dwars terug in de jaren waarin je gecertificeerd zult zijn.
100% score met behalen Arbomanagementsysteem certificaten
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar Arbo audits met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificeringstrajecten positief en met het gewenste certificaat worden afgerond. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kunt u de referentiepagina bezoeken, wil je meer weten over hoe bijvoorbeeld een VCA-certificaat te behalen, klik dan hier.
Vragen over het arbomanagementsysteem aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over een arbotraject traject, of wil je in het algemeen meer weten over de arbocertificering, zoals de VCA, VCU, de Veiligheidsladder of de ISO 45001, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een arbo-certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.