De 5 tredes van de CO2 Prestatieladder simpel uitgelegd.
De CO2 prestatieladder is het certificaat wat je kan halen als je met je organisatie actief bezig wilt zijn met het verminderen van je CO2 uitstoot. Nu heet het niet voor niets een ladder. Er zijn namelijk meerdere niveaus of treden waar je je op kan focussen, hoe hoger je staat, hoe meer je bezig bent met je CO2 vermindering, hoe meer je laat zien aan klanten wat CO2 vermindering voor jouw organisatie betekend.
Nu zijn er 5 treden op de prestatieladder die je met je organisatie of bedrijf kan bereiken. Tot en met trede 3 ben je bezig binnen je eigen organisatie. Op trede 4 en 5 neem je je eigen branche mee binnen het beleid. Zo kan je kiezen voor slechts een interne verbetering of een totale verbetering op het gebied van CO2 uitstoot.
100% score met behalen elk CO2 Prestatieladder certificaat!
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar CO2 Prestatieladder certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle CO2 Prestatieladder projecten positief zijn afgerond met het gewenste CO2 Prestatieladder certificaat voor de opdrachtgever . Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
In dit artikel bespreken we elk trede en geven we aan welke stappen er bijkomen wil je op een hogere trede op de CO2 prestatieladder certificeren.
- Trede 1: Simpel begin met zicht op jouw Energie verbruik
- Trede 2: De Ambitie voor CO2 vermindering stijgt
- Trede 3: De Stempel die laat zien waar je voor staat
- Trede 4: Leidende rol in je eigen branche
- Trede 5: Bouwen aan de toekomst
- Welk trede past bij mij?
Trede 1: Simpel begin met zicht op jouw Energie verbruik
trede 1 van de CO2 prestatieladder is het instaptrede. Waar hier de focus op wordt gelegd is inzicht krijgen in de energie van de organisatie. De belangrijkste factor als het gaat om de CO2 uitstoot van een bedrijf.
Op trede 1 wordt er gedeeltelijk inzicht verkregen van het totale energieverbruik. Daarna wordt er gekeken naar mogelijkheden om de hoeveelheid energie die nu verbruikt wordt te verminderen. Zo kan je meerdere dingen in kaart brengen die energie verbruiken.
De verplichtingen voor trede 1 van de CO2 prestatieladder omvatten dan ook het volgende:
- De organisatie heeft inzicht in het energieverbruik
- Je moet mogelijkheden onderzoeken om het energieverbruik te verminderen
- Alle medewerkers worden op de hoogte gesteld van een CO2 beleid
- Wees bekend met initiatieven in de eigen branche om de CO2 uitstoot te verminderen
In grote lijnen moet je aan deze punten voldoen wil je je Prestatieladder trede 1 behalen.
Trede 2: De Ambitie voor CO2 vermindering stijgt
Waar je voor trede 1 gedeeltelijk inzicht moet hebben op het energieverbruik van de organisatie wordt er op trede 2 verwacht dat je je energieverbruik totaal in beeld hebt. Om de CO2 prestatieladder te behalen op trede 2 moet er dus een schepje bovenop.
Ook wordt er verwacht dat de organisatie weet welke andere initiatieven er rond CO2 vermindering spelen in de eigen branche. Actief meedoen hoeft dus niet direct. Zo luidt de doelstelling als volgt: ‘De organisatie weet welke informatie van nut kan zijn voor haar projecten en neemt deel aan een initiatief dat beantwoordt aan de eigen kennisbehoefte.’
De ambitie ligt dus al wat hoger op trede 2 van de CO2 prestatieladder. Er komt meer in beeld waar beter met energie omgegaan kan worden en waar de CO2 uitstoot binnen de organisatie vermindering kan gebruiken. Ook zijn de eerste stappen gezet om dat beeld in de praktijk te brengen, alleen kijken naar het energieverbruik en er niks mee doen werkt natuurlijk niet.
Meer weten over het CO2 prestatieladder certificaat? Lees hier verder!
Trede 3: De Stempel die laat zien waar je voor staat
Wat bij trede 1 en 2 van de prestatieladder nog vaag is, is op trede 3 duidelijk. De verschillende energiestromen zijn niet alleen in beeld gebracht, maar zijn ook duidelijk in cijfers uitgedrukt. Op trede 3 van de CO2 prestatieladder is er inzicht in alles wat met CO2-emissie te maken heeft.
De punten waar het meest op verbeterd kan worden zijn duidelijk en er zijn doelstelling en actie vastgesteld om de CO2 uitstoot te verminderen, denk hierbij aan het gebruik maken van groene stroom, een vorm van het nieuwe rijden, het beter plannen van werkzaamheden, etc.
Zo staat er bijvoorbeeld dat de emissie voor transport met 30% verminderd kan worden door het aanschaffen van een zuiniger transportmiddel; een elektrische auto, een middel wat zuiniger rijdt of het verbeteren van transport op zich, waardoor er minder gereden hoeft te worden en er dus minder CO2-uitstoot is.
Met dit trede laat je actief zien dat de organisatie zich bezighoudt met het verbeteren van de CO2-footprint, energiezuiniger werken en een grotere impact wil maken op het milieu. Het is niet voor niets dat de meeste bedrijven kiezen voor trede 3 als start-trede op de CO2 prestatieladder.
Dit is de stempel die laat zien dat je als bedrijf meer wilt doen.
Vragen over wat de CO2 prestatieladder nog meer voor je kan betekenen? Stel je vraag hier!
Trede 4: Leidende rol in je eigen branche
Met het bereiken van trede 3 is alles in je eigen organisatie in kaart gebracht. Er wordt gewerkt aan het optimaliseren van de energie stromen, alles wat energie verbruikt, en het verminderen van de CO2 uitstoot.
Waar kan je dan vervolgens verder naar kijken? Vanaf trede 4 ga je verder kijken dan je eigen gazon. In plaats van alleen je eigen huis op orde hebben ga je hier kijken naar de buren en de hele straat.
Aangezien je nu weet waar op gelet moet worden, die kennis komt uit trede 3 van je CO2 prestatieladder, kan je die kennis ook toe gaan passen en gebruiken op je eigen branche. Waar kan nog geoptimaliseerd worden? Welke takken hebben wat extra aandacht nodig? Is er een plek waar het energieverbruik veel te hoog ligt?
Voor trede 4 van de CO2 prestatieladder wordt er verwacht dat de doelstellingen verder worden gelegd dan slechts je eigen organisatie. Leg de ambitie op de eigen keten. Welke positie heb je in je eigen branche? Hoe kan je die gebruiken om een positieve impact te maken? trede 4 is het begin van impact op de hele branche.
Hier wordt verwacht dat het initiatief uit de organisatie zelf komt om maatregelen aan te kondigen die effect hebben op de branche. Laat een leidende rol zien, zet een standaard voor de markt en wees de organisatie waar anderen naar op kunnen kijken. Dat is wat vanuit de CO2 prestatieladder gestimuleerd wordt. Zo is niet alleen de impact groter, maar ook het voordeel voor iedereen.
Trede 5: Bouwen aan de toekomst
Bij trede 5 sta je bovenaan de CO2 prestatieladder. Hoger dan dit trede is er niet. Om dit trede te bereiken komt er nog een schepje boven op de eisen die gesteld zijn voor trede 4. Nu wordt de leidende rol niet alleen een initiatief, maar komen er verplichtingen bij.
Voor trede 5 van de CO2 prestatieladder laat je als bedrijf zien dat je niet alleen de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen organisatie, maar geef je aan dat je je verantwoordelijk voelt voor de hele branche. Je wilt er niet alleen voor zorgen dat jouw huis op orde is, je spreekt de buren er niet alleen op aan dat hun schuur nog geverfd moet worden, maar je neemt de verantwoordelijkheid voor de hele straat. Elk huis moet zijn CO2 en energie verbruik op orde hebben.
Er wordt duidelijk energie gestoken in het verminderen van de totale CO2 uitstoot en het aansporen van de keten om dit ook te doen. Het voorbeeld wordt gezet. Als organisatie slaag je er ook in om dit voorbeeld te zijn en om impact te maken.
trede 5 is het overtreffende trap. Je laat zien dat de toekomst voor jou belangrijk is. Er moet wat aan gedaan worden. Het verminderen van CO2 uitstoot en het verbeteren van je energie verbruik heeft prioriteit.
Trede 5 is niet voor niets een van de meest gekozen en gebruikte treden van de Co2 prestatieladder, samen met trede 3. Hier valt het meeste voordeel uit te halen voor je eigen organisatie bij aanbestedingen en laat je zien dat je met niet alleen je eigen organisatie, maar met de hele branche wilt werken aan een betere toekomst.
Meer weten over welke voordelen er bij aanbestedingen komen kijken als je de CO2 prestatieladder hebt? Lees hier meer.
Welk trede past bij mij?
5 verschillende treden met allerlei verschillende eisen en verwachtingen. Welk trede van de CO2 prestatieladder past nou bij mij? Dat is een vraag die wij bij cresco-consultancy vaak krijgen.
Om het traject naar de CO2 prestatieladder zo goed mogelijk te laten lopen helpt cresco dan ook bij elke stap met nadenken.
Vragen over het CO2 Prestatieladder certificaat aan cresco-consultancy?
Welke ambities heb je? Welk trede bieden de meeste voordelen voor jouw organisatie? Wat is mogelijk en wat niet? Of heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een CO2 Prestatieladder certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.