De 5 tredes van de CO2 Prestatieladder simpel uitgelegd.
De CO2 prestatieladder is het certificaat wat je kan halen als je met je organisatie actief bezig wilt zijn met het verminderen van je CO2 uitstoot. Nu heet het niet voor niets een ladder. Er zijn namelijk meerdere niveaus of treden waar je je op kan focussen, hoe hoger je staat, hoe meer je bezig bent met je CO2 vermindering, hoe meer je laat zien aan klanten wat CO2 vermindering voor jouw organisatie betekend.
Nu zijn er 5 tredes van de CO2 prestatieladder die je met je organisatie kan bereiken. Heel in het kort:
- Tot en met trede 3 ben je bezig binnen je eigen organisatie.
- Op trede 4 en 5 neem je de keten (leveranciers en onderaannemers) mee en de eigen sector.
Zo kan je kiezen voor slechts interne verbetering of een bredere verbetering in de keten/ sector op het gebied van CO2 uitstoot. Lees hier verder wanneer je wilt weten wat je moet doen om een CO2 ladder certificaat te behalen.
100% score met behalen elk CO2 Prestatieladder certificaat!
cresco-consultancy heeft tot op heden al haar CO2 Prestatieladder certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle CO2 Prestatieladder projecten positief zijn afgerond met het gewenste CO2 Prestatieladder certificaat voor de opdrachtgever . Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
In dit artikel bespreken we elk trede en geven we aan welke stappen er bijkomen wil je op een hogere trede op de CO2 prestatieladder certificeren.
- Trede 1: Simpel begin met zicht op jouw Energie verbruik
- Trede 2: De Ambitie voor CO2 vermindering stijgt
- Trede 3: De Stempel die laat zien waar je voor staat
- Trede 4: Leidende rol in je eigen branche
- Trede 5: Bouwen aan de toekomst
- Welk trede past bij mij?
Trede 1: Simpel begin met zicht op jouw CO2 uitstoot
Trede 1 van de 5 tredes van de CO2 prestatieladder is het instaptrede. Waar hier de focus op wordt gelegd is inzicht krijgen van de CO2 uitstoot van jouw organisatie.
Op trede 1 wordt er inzicht verkregen in de eigen CO2 uistoot en vervolgens wordt bekeken hoe we die uitstoot kunnen verminderen.
De verplichtingen voor trede 1 van de CO2 prestatieladder omvatten dan ook het volgende:
- De organisatie heeft inzicht in de eigen CO2 uitstoot
- Je moet mogelijkheden onderzoeken om de CO2 uitstoot e verminderen
- Alle medewerkers worden op de hoogte gesteld van een CO2 beleid
- Wees bekend met initiatieven in de eigen branche om de CO2 uitstoot te verminderen
Trede 2: De ambitie voor CO2 vermindering stijgt
Waar je voor trede 1 gedeeltelijk inzicht moet hebben op CO2 uitstoot van de organisatie. Verwacht trede 2 dat je alle CO2 uitstoot in beeld hebt. Om de CO2 prestatieladder te behalen op trede 2 moet er dus een schepje bovenop. Er komt meer in beeld waar beter met energie omgegaan kan worden en waar de CO2 uitstoot binnen de organisatie van verminderen. Ook worden de eerste stappen gezet om de CO2 uitstoot daadwerkelijk te verminderen. Alleen kijken naar het energieverbruik en er niks mee doen werkt natuurlijk niet.
Meer weten over het CO2 prestatieladder certificaat of hoe je dit kan behalen? Lees hier verder!
Trede 3: De stempel die laat zien waar je voor staat
Wat bij trede 1 en 2 van de prestatieladder nog vaag is, is op trede 3 duidelijk. De verschillende energiestromen zijn niet alleen in beeld gebracht, maar zijn ook duidelijk in cijfers uitgedrukt. Op trede 3 van de CO2 prestatieladder is er inzicht in alles wat met CO2-emissie te maken heeft.
De punten waar het meest op verbeterd kan worden zijn duidelijk en er zijn doelstellingen en acties vastgesteld om de CO2 uitstoot te verminderen, denk hierbij aan het gebruik maken van groene stroom, een vorm van het nieuwe rijden, het beter plannen van werkzaamheden, etc.
Met deze 3de trede laat je actief zien dat de organisatie zich bezighoudt met het verbeteren van haar CO2-footprint. Het is niet voor niets dat de meeste bedrijven kiezen voor trede 3 als start-trede op de CO2 prestatieladder. Dit is de stempel die laat zien dat je als bedrijf meer wilt doen.
Vragen over wat de CO2 prestatieladder nog meer voor je kan betekenen? Stel je vraag hier!
Trede 4: Leidende rol in je eigen branche
Met het bereiken van trede 3 is alles in je eigen organisatie in kaart gebracht. Waar kan je dan vervolgens verder naar kijken? In plaats van alleen je eigen organisatie ga je met trede 4 ook kijken in de keten en in de sector.
Voor trede 4 van de CO2 prestatieladder wordt er verwacht dat de doelstellingen verder worden gelegd dan slechts je eigen organisatie. Leg de ambitie op de eigen keten. Welke positie heb je in je eigen branche? Hoe kan je die gebruiken om een positieve impact te maken? Trede 4 is het begin van impact op de hele branche en in de hele keten.
Zo is niet alleen de impact groter, maar ook het voordeel voor iedereen.
Trede 5: Bouwen aan de toekomst
Bij trede 5 sta je bovenaan de CO2 prestatieladder. Nu wordt de leidende rol van trede 4 niet alleen een initiatief, maar komen ook verplichtingen bij.
Voor trede 5 van de CO2 prestatieladder laat je als bedrijf zien dat je niet alleen de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen organisatie, maar geef je aan dat je je verantwoordelijk voelt voor de hele branche en keten.
Er wordt duidelijk energie gestoken in het verminderen van de totale CO2 uitstoot en het aansporen van de keten om dit ook te doen. Het verminderen van CO2 uitstoot en het verbeteren van je energie verbruik heeft prioriteit.
Trede 5 is niet voor niets een van de meest gekozen en gebruikte treden van de Co2 prestatieladder, samen met trede 3. Hier valt het meeste voordeel uit te halen voor je eigen organisatie bij aanbestedingen en laat je zien dat je met niet alleen je eigen organisatie, maar met de hele branche wilt werken aan een betere toekomst.
Meer weten over welke voordelen er bij aanbestedingen komen kijken als je de CO2 prestatieladder hebt? Lees hier meer.
Vragen over de 5 tredes van de CO2 prestatieladder aan cresco-consultancy?
Welke ambities heb je? Welke trede past bij mij? Welk trede bieden de meeste voordelen voor jouw organisatie? Wat is mogelijk en wat niet? Of heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een CO2 Prestatieladder certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.