Alle VCA-eisen op één A4-tje simpel uitgelegd
VCA-bedrijfscertificering. De meest bekende Arbo certificering van Nederland en België. De VCA-norm, met daarin alle eisen is niet meer dan een boekje van 62 pagina’s met 11 hoofstukken waarin alles uitgelegd staat hoe je als organisatie een VCA*, VCA** of VCA-Petrochemie bedrijfscertificaat kan behalen. Maar wat bedoelen ze er allemaal mee? Voor de gemiddelde MKB’er in Nederland zal de VCA-norm niet makkelijk te begrijpen zijn.
Alle VCA-eisen vertaald, zodat iedereen ze begrijpt!
Daarom deze vertaling. Alle VCA-eisen op één A4-tje voor de VCA*-bedrijfscertificering (een ster). Want als je eenmaal weet waar het bij een VCA-bedrijfscertificering over gaat, valt het allemaal best mee en is het niet zo heel ingewikkeld. Deze vertaling is dus geschreven voor iedereen die wil weten waar de VCA-norm over gaat, maar geen zin of tijd heeft om het gehele boekwerk en alle normeisen te ontcijferen.
Het is alleen niet aan te raden deze vertaling van de VCA-norm als basis te gebruiken, voor het opzetten en onderhouden van een compleet arbomanagementsysteem. Ook is het behalen van het VCA-bedrijfscertificaat op basis van deze vertaling geheel voor eigen risico…, maar voor wie daarin toch slaagt: “respect!”.
Wil je weten hoe cresco-consultancy zou kunnen ondersteunen bij het behalen van een VCA-bedrijfscertificaat, lees dan hier verder.
Laten we nu beginnen bij het begin… en dat is hoofdstuk 1.
Hoofdstuk 1: “VGM-beleid en organisatie, betrokkenheid van de directie”
We zetten op papier dat Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) heel belangrijk voor ons is en dat we er alles aan doen om dit continue te verbeteren. Ook stellen we een medewerker aan die verantwoordelijk is voor het VCA-handdoek.
We controleren jaarlijks zelf of nog aan alle eisen van de VCA-norm voldoen en we bespreken de resultaten en de nieuwe VGM doelen jaarlijks met de directie.
Hoofdstuk 2: “VGM-risicobeheer”
We brengen alle algemene en specifieke risico’s en beheersmaatregelen in kaart (RI&E) waar onze medewerkers mee te maken krijgen. Zoals risicovolle omgevingen, werkzaamheden of materieel.
En voordat we beginnen met werken controleren we altijd dat veilig kan en ondernemen we actie wanneer dat niet het geval is.
Hoofdstuk 3: “Opleiding, voorlichting en instructie”
We zorgen dan al onze medewerkers de juiste opleiding krijgen, waaronder een VCA-persoonscertificaat, zodat zij veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. We zorgen daarbij voor voldoende voorlichting en instructie, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsreglement. En dit doen wij in een taal die de medewerkers begrijpen.
Hoofdstuk 4: “VGM-bewustzijn”
We zorgen voor regelmatig overleg (voor VCA* certificering is dat 4x per jaar) over VGM-onderwerpen.
Hoofdstuk 5: “VGM-projectplan”
Dit hoofdstuk komt niet voor in het artikel “alle VCA-eisen op 1 A4-tje omdat hoofdstuk 5 enkel geldt voor VCA** of VCA-P certificering. Wil je meer weten over de verschillen tussen *, ** en P, lees dan het artikel: “de verschillen tussen VCA*, VCA** en VCA-P”.
Hoofdstuk 6: “Voorbereiding op noodsituaties”
We bereiden ons goed voor op een noodsituatie zodat we op een juiste manier optreden wanneer er zich een voordoet?
Hoofdstuk 7: “VGM- inspecties”
We controleren (leidinggevenden en directie) regelmatig op het werk om te kijken of er veilig gewerkt wordt en of er nog iets beter kan.
Hoofdstuk 8: “Bedrijfsgezondheidszorg”
We laten medewerkers, voordat ze beginnen met werken, voor specifieke functies en op specifieke werkplekken beoordelen op medische geschiktheid. En we leggen voor de overige medewerkers vast wanneer zij periodiek een medisch onderzoek aangeboden moeten krijgen.
Hoofdstuk 9: “Aanschaf en keuring van materialen en arbeidsmiddelen”
We schaffen veilige gereedschappen, machines en persoonlijke beschermmiddelen aan en we laten die ook periodiek keuren of ze nog veilig zijn.
Hoofdstuk 10: “Inkoop van diensten”
Dit hoofdstuk komt niet voor in het artikel “Alle VCA-eisen op één A4-tje simpel uitgelegd omdat hoofdstuk 5 enkel geldt voor VCA** of VCA-P certificering.
Hoofdstuk 11: “Melden en onderzoeken van VGM-incidenten ”
We registreren ongevallen, bijna-ongevallen en gevaarlijke handelingen en situaties om daarvan te leren, zodat deze in de toekomst minder voorkomen.
100% score met behalen VCA-bedrijfscertificaat
cresco-consultancy heeft tot en met 2024 al haar VCA trajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificeringstrajecten positief en direct met het gewenste certificaat zijn afgesloten. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy, kijk dan op de referentiepagina.
Vragen over het VCA-bedrijfscertificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het VCA traject of over alle VCA-eisen op één A4-tje simpel uitgelegd ? Wil je in het algemeen meer weten over de VCA-bedrijfscertificering, omdat opdrachtgevers dit eisen bij een aanbesteding (of niet?)? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen VCA-certificatie systeem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een VCA certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.