RI&E verplicht nummertje of noodzaak?
“Betere preventie arbeidsongevallen is noodzakelijk”, concludeert de arbeidsinspectie SZW in de Monitor Arbeidsongevallen 2020. Want hoewel het aantal gemelde arbeidsongevallen in 2020 lager lag dan voorgaande jaren, is er nog een hoop verbetering mogelijk in de veiligheid op de werkvloer. Dat de RI&E verplicht is voor iedere onderneming met personeel, lijkt niet altijd soelaas te bieden bij de preventie van de arbeidsongevallen. Maar dit is wel één van de middelen om die veiligheid te vergroten. Hoe zetten we de RI&E in voor een veiligere werkvloer?
Minder arbeidsongevallen maar toch verbetering nodig?
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook deze wereldwijde covid-pandemie. Want alle thuiswerksituaties en gesloten sectoren lijken juist een positief effect te hebben op het totale aantal arbeidsongevallen.
Maar als we inzoomen op de cijfers, dan zien we dat het aantal slachtoffers van bedrijfsongevallen per sector eenzelfde verloop kent als alle voorgaande jaren. De meeste slachtoffers vallen onder andere in de sectoren bouw & industrie; de sectoren waarin veel risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd. En ondanks het lagere aantal arbeidsongevallen, is ieder ongeval er één te veel. Aandacht voor veiligheid op de werkvloer blijft dus onverminderd belangrijk.
RI&E verplicht: van papieren tijger naar integrale veiligheid
Analyse van de Monitor Arbeidsongevallen laat zien dat diverse maatregelen het risico op een ongeval in veel gevallen hadden kunnen beperken. Dit zijn maatregelen die voortkomen uit een gedegen inventarisatie van de gevaren en een plan van aanpak voor het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer.
En hoewel de Arbowet als sinds 1994 een RI&E verplicht maakt voor alle bedrijven met personeel, zien bedrijven dit verplichte nummer helaas als de zoveelste papieren tijger. Helaas, maar mede hierdoor blijven arbeidsongevallen op de werkvloer gebeuren. Een veilige werkomgeving bereik je niet met een afvinklijstje. Veiligheid kun je vergroten door dit integraal aan te pakken.
cresco-consultancy creëert veiligheid op de werkvloer
cresco-consultancy is gespecialiseerd in de integrale aanpak van veiligheid. Naast de RI&E helpen wij organisaties bij het creëren van een veilige werkomgeving, het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de organisatie en haar personeel.
Wij kunnen hiervoor een geheel pakket (Arbomanagementsysteem), zoals een VCA-bedrijfscertificering of een Veiligheidsladder certificaat, aanbieden. Of delen van dit pakket. Denk hierbij aan een wettelijk goedgekeurde RI&E en Taak Risico Analyse of een V&G instructie boek in de vorm van een Bedrijfsreglement.
Vragen over de RI&E aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over de RI&E? Wil je in het algemeen meer weten over de Arbomanagementsystemen of een VCA-bedrijfscertificering. Neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen VCA-certificatie systeem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe cresco-consultancy samen met u een RI& opstelt, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze RI&E te beantwoorden.