“Wij zijn een groenbedrijf én een groen bedrijf”
Weverling Groenproviders is een onderneming in bloei. En dat is mede te danken aan de aanpak met een focus op kwalitatief, veilig, gezond en duurzaam werken. Een benadering die is vastgelegd en wordt getoetst via de diverse certificaten. Een gesprek met directeur Menno Weverling over de meerwaarde hiervan.
“Certificering is voor ons, niet iets wat wij doen voor onze opdrachtgever, wij zien het echt als een lange termijn investering in onze eigen organisatie”
Wat te verwachten?
- Wie en wat is Weverling Groenproviders?
- De verschillende certificaten
- De voorwaarden voor succes met certificering
- Het belang van het inbedden van certificering in de organisatie
- De praktijk
- Samenwerken
- Conclusie
Wie en wat is Weverling Groenproviders?
Weverling is thuis in het ontwikkelen, aanleggen en onderhouden van groene buitenruimtes. Al tachtig jaar. “En daarbij gaan wij toekomstbestendig te werk”, vertelt Menno Weverling. In de praktijk betekent dit dat hij met zijn bedrijf streeft naar kwaliteit. ‘Daarnaast ligt de focus op duurzaamheidsitems als logistieke processen, gebruik van inheemse beplanting, waterafvoer en de bescherming van flora en fauna. Ook het terugdringen van onze CO2-uitstoot is een belangrijk onderwerp.”
De verschillende certificaten
Om die visie inhoud en vorm te geven heeft Weverling Groenproviders diverse certificaten behaald, zoals ISO 9001, Groenkeur, VCA** en de CO2-prestatieladder (trede drie). “Wij zijn een bedrijf dat redelijk hard groeit, inmiddels hebben we ruim honderd gekwalificeerde medewerkers in vaste dienst. En dat schept in onze ogen verplichtingen”, verklaart Menno. De certificeringen met het daarmee geïntegreerde managementzorgsysteem geven zijn bedrijf structuur. Met name ISO 9001 & Groenkeur zijn voor Weverling Groenproviders belangrijk en goed voor het stroomlijnen van de eigen organisatie, de interne processen, het terugdringen van faalkosten en het werken aan een grotere klanttevredenheid. Maar ook voor het binnenhalen van meer opdrachten. Immers, Weverling Groenproviders geeft met deze certificaten aan de opdrachtgevers het signaal af dat men serieus bezig is met de kwaliteit van groenvoorziening. “Het gaat ons nu voor de wind, het economisch tij werkt mee. Maar er komen vast ook weer andere tijden aan. Dan zorgen de certificeringen ervoor dat wij onze kernwaarden, en de daaraan gekoppelde standaarden op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid, blijven naleven en dat opdrachtgevers ons hierom blijven waarderen. Met andere woorden, het is ook een lange termijn investering.”
Voorwaarde certificering; omarm het
Menno zelf is binnen het groenbedrijf een belangrijke aanjager van de certificeringen. “Ik kwam in 2000 binnen, één van de eerste zaken die ik heb beetgepakt waren de certificeringen. Ik heb daarin interesse, ik vind het leuk om ermee bezig te zijn. Dat moet ook, anders werkt het niet. Je moet het niet zien als een last, je moet het omarmen.” Hij zag toen al dat bedrijven en instellingen het belangrijk vinden dat je aandacht hebt voor mens en milieu. “Daarom werken wij sinds 2013 actief aan certificering volgens de CO2-prestatieladder. Hiervoor berekenen wij twee keer per jaar onze CO2-footprint en nemen wij continu acties om onze CO2-footprint te verkleinen”, aldus Menno. Dankzij die aanpak, en die certificering, heeft Weverling Groenproviders onder andere opdrachtgevers als de Nederlandse Spoorwegen. Menno: “Overheidsinstellingen hechten waarde aan de CO2-prestatieladder. Duurzaam inkopen is bij de verschillende overheden namelijk ‘top of mind’ en wordt vaak standaard meegenomen in aanbestedingen.”
“Certificaten moet je niet zien als last, je moet het omarmen. Als je dat namelijk niet doet, blijf je altijd voor het certificaat werken in plaats van dat het certificaat voor de organisatie gaat werken”
Certificaten inbedden in de organisatie
Maar certificeren van de organisatie is één, het inbedden van de eisen vanuit de verschillende normen in de organisatie is een tweede. “Neem de VCA-eis met betrekking tot de werkplekinspecties. Deze moeten leidinggevende (uitvoerders en voormannen), evenals de directie uitvoeren. Is de wegafzetting juist, draagt men de juiste bescherming, zijn de machines gekeurd en wordt met die machines op een juiste manier gewerkt? Leuk en leerzaam om daarmee bezig te zijn, maar je moet het wel agenderen. Anders raakt het op de achtergrond.” Een andere eis vanuit de Groenkeur- en ISO 9001-norm is dat leidinggevenden binnen Weverling minimaal één keer per jaar met een medewerker om de tafel moeten zitten om te praten over hun functioneren, over hun welzijn en gezondheid. “Hoe vinden zij dat zij hun werkzaamheden uitvoeren? Wat kan er beter of wat moet er anders? Het komt allemaal aanbod en het zorgt altijd weer voor verbeterpunten. Zowel voor de medewerker als voor onze organisatie”, weet Menno.
Het houden van korte werkoverleggen (de toolboxmeetig)
De VCA-norm schrijft verder voor dat er toolboxmeetings worden gepland. Ook Weverling houdt periodiek deze korte werkoverleggen. Hiermee wordt de veiligheid op de werkplek bevorderd. Onderdeel van deze meetings zijn namelijk ook werkbezoeken bij leveranciers, weet Menno. “Zij vertellen ons hoe veilig met de machines gewerkt moet worden en welke ontwikkelingen er allemaal zijn, bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch gereedschap.” Met name die laatste ontwikkeling heeft de aandacht van Menno. “In ons streven naar een toekomstbestendig bedrijf zien we hierin kansen. Elektrisch materiaal is stiller en stoot geen CO2 uit. Elektrisch gereedschap is daarmee goed voor mens en milieu. Maar”, zo zegt hij verder, “we moeten onze medewerkers wel meenemen in de overstap naar deze machines. Daarom zit ik zelf ook dikwijls een toolboxmeeting voor om te vertellen over onze strategie en over de investeringen die we hebben gedaan en nog gaan doen. Bij toolboxmeetings snijdt het mes aan twee kanten: wij helpen de organisatie hiermee en daarnaast voldoen we aan de eisen vanuit de VCA-norm en de CO2-prestatieladder.”
“Bij toolboxmeetings snijdt het mes aan twee kanten: wij informeren onze medewerkers over de ontwikkelingen binnen Weverling en de branche en daarnaast voldoen we aan de eisen vanuit de VCA-norm en de CO2-prestatieladder”
Het opleiden van je medewerkers
Maar er is meer: het VCA-bedrijfscertificaat zorgt er ook voor dat medewerkers worden opgeleid. Om het bedrijfscertificaat te kunnen behalen moeten medewerkers en operationeel leidinggevenden van VCA-gecertificeerde bedrijven namelijk respectievelijk een diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) en een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Hiermee laten zij zien dat zij basiskennis hebben over veiligheid, gezondheid en milieu en dat zij deze kennis kunnen toepassen.
Samenwerken en samen de lat steeds een beetje hoger leggen
Veel van de nodige acties komen voort uit het managementsysteem (handboek). Hiervoor werkt Weverling Groenproviders samen met cresco-consultancy. “Zij helpen ons om het continu beter te doen en komen hier met regelmaat op bezoek en praten met medewerkers. Dat geeft input”, benadrukt Menno het belang van een goede partner. Maar ook wordt samen de lat op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu steeds een beetje hoger gelegd. Menno ondersteunt het met een voorbeeld aan de hand van de CO2-prestatieladder. “Recent kregen wij een aanvraag, in onze aanbieding daarop hebben wij aangeven dat, als de opdracht ons wordt gegund, wij ons niveau op de CO2-prestatieladder zullen upgraden van 3 naar 5. En wat blijkt nu? Hoogstwaarschijnlijk krijgen wij de opdracht. Dus cresco kan samen met ons aan de bak”, lacht de directeur van Weverling.
Nadelen van certificaten?
Is de praktijk van certificering dan alleen positief? Nee, weet ook Menno. “Bij sommige certificaten komen administratieve handelingen kijken, waarvan je je soms afvraagt wat daar de noodzaak van is. Deze administratieve taken voeren wij uiteraard uit. Maar dat gebeurt, wanneer wij de toegevoegde waarde voor Weverling niet zien, zo beknopt en beperkt mogelijk. Dit levert bij externe audits soms wel eens een discussie op met de auditor, maar meestal komen wij daar gezamenlijk heel goed uit.”
Bovendien worden steeds meer verschillende certificaten voor min of meer dezelfde onderwerpen ontwikkeld, weet Menno. “Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat de ene opdrachtgever om het ene certificaat vraagt en de andere opdrachtgever om het andere certificaat. En voldoe je daar niet aan, dan word je in veel gevallen direct uitgesloten bij een aanbesteding. Dat is frustrerend. En het zorgt ervoor dat wij ons soms afvragen welk doel de inkopende partij (de opdrachtgever, red.) precies voor ogen heeft met het opnemen van één specifiek certificaat in de inkoopeisen en daarbij een ander certificaat uitsluit. Dit terwijl beide certificaten (grotendeels) dezelfde strekking hebben en hetzelfde doel nastreven.” Standaardisering hierin of een strategischer meerjarenbeleid van de inkopende partijen zou voor organisaties zoals Weverling betekenen dat zij, niet jaar na jaar, aanvullende investeringen hoeven te doen voor nieuwe certificaten, omdat de inkoopeisen weer zijn veranderd. “Wij kijken er, zoals gezegd, namelijk niet naar voor de korte termijn. Wij zien de certificaten echt als een lange termijn investering.”
Conclusie; certificaten helpen Weverling vooruit
Het mag duidelijk zijn, Weverling Groenproviders neemt de certificeringen serieus, leeft de normen nauwkeurig na en heeft deze ingebed in de eigen bedrijfsprocessen. Door deze nauwgezette en professionele aanpak helpen de certificaten Weverling Groenproviders vooruit. “Natuurlijk is certificering, en het onderhoud aan de managementsystemen en handboeken, niet gratis. Er zijn kosten mee gemoeid. Maar alleen de focus op de kosten is niet onze insteek. Wij streven naar goed werkgeverschap met veel aandacht voor veilig, gezond, milieubewust en kwalitatief goed werk. Dat zit in ons dna, de certificaten en de bijbehorende handboeken helpen ons om dit waar te maken. En het helpt ons om duurzaam te ondernemen. Wij zijn een groenbedrijf én een groen bedrijf. Het is maar net waar je de klemtoon legt.”