Het behalen van een SCL-certificaat (Safety Culture Ladder)

Het behalen van een SCL certificaat (Safety Culture Ladder/ Veiligheisdsladder) wordt steeds vaker geeist door opdrachtgevers. Mochten jullie ook deze vraag van een (potentiële) opdrachtgever hebben gekregen, cresco consultancy kan jullie ondersteunen bij het behalen hiervan.

Wat is het SCL-certificaat?

Het Safety Culture Ladder certificaat is, net als het reeds bekende CO2 Prestatieladder certificaat, ontwikkeld door ProRail. Waar de CO2 prestatieladder erop is gericht om de CO2 uitstoot van de organisaties naar beneden te brengen is de Safety Culture Ladder (SCL) ontwikkeld om het veiligheidsbewustzijn op het werk te vergroten.

En de ladder zou geen ladder zijn zonder verschillende tredes waar je je als organisatie tegen kan certificeren. Waarbij geldt: “des te hoger de trede, des te hoger het veiligheidsbewustzijn”,

Weet je nog niet tegen welke trede je van de Safety Culture Ladder (SCL) wilt certificeren, lees dan het artikel “verschillen tussen de 5 tredes van de Safety Culture Ladder (SCL)“.

Wij zullen, wanneer een organisatie nog geen ervaring heeft met arbomanagementsystemen, altijd adviseren om op trede twee van de Safety Culture Ladder (SCL) te starten. Vanaf medio 2026, is nu de verwachting, moeten alle organisaties op trede 3 de zitten van de Safety Culture Ladder (SCL). Lees daar hier meer over.

Hoe ondersteunt cresco bij het behalen van het SCL-certificaat

Om het SCL-certificaat te behalen kan de adviseur van cresco-consultancy jullie ondersteunen door:

  • al het uitvoerende werk uit handen te nemen, of
  • de organisatie te coachen bij het traject om dit SCL-certificaat te behalen.

Of voor het eerste, dan wel voor het tweede traject gekozen wordt, de adviseur van cresco-consultancy zal dit altijd op locatie doen. Op deze manier heb je inzicht in de uitgevoerde werkzaamheden en heeft de adviseur de mogelijk om snel te kunnen handelen als hij/zij dat nodig acht.

Het traject om het SCL-certificaat te behalen

De eerste stap in het traject om het Safety Culture Ladder certificaat te behalen is het ontwikkelen van een arbomanagementsysteem. En als onderdeel hiervan, ook al wordt dit niet direct geeist binnen de Safety Culture Ladder, een V&G-handboek. Is het handboek opgesteld en is dit handboek en daarbij behorende procedures doorgesproken binnen de eigen organisatie, dan moeten vastgelegde afspraken hieruit een periode “draaien”. Met andere woorden, de organisatie gaat werken volgens de afspraken vanuit het eigen handboek.

De interne- en externe controle (audits)

De  volgende stap is het uitvoeren van een “interne controle”. Met deze interne audit stel je vast of de organisatie zich houdt aan de afspraken vanuit het eigen opgestelde handboek. Is deze uitgevoerd, dan volgt een directiebeoordeling. Pas wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd, heb je de gehele PDCA-cyclus van het arbomanagementsysteem doorlopen en ben je klaar voor het “examen”, de externe audit.

De externe audits van de Safety Culture Ladder (SCL) wijken af van de audits die veel organisaties gewend zijn. Waar bijvoorbeeld bij de VCA-audit, veel gekeken wordt naar het papier en de checklijsten en of dat op orde is, wordt bij de Safety Culture Ladder enkel gesproken met de medewerkers en wordt op deze manier het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur van de organisatie beoordeeld.

Daarnaast heeft de SCL, naast de verschillende tredes van certificering, ook verschillende soorten audits. Dit gaan van “Self Assessment”, naar de “SCL Light”, naar de “SCL” en de SCL Original”. Zie de afbeelding hieronder voor meer informatie over het soort audit.

Wat voor soort audit uitgevoerd wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Moet je voor een opdrachtgever voldoen aan een bepaalde Safety Culture Ladder (SCL)-eis? Dan geven zij aan welke audit jullie uit moeten laten voeren. Gaan jullie op eigen initiatief aan de slag met de Safety Culture Ladder (SCL)? Dan bepaal je zelf welke audit het beste bij jullie past.

Na het goed doorlopen van deze externe audit krijg je, als het goed is, het SCL-certificaat voor een periode van 3 jaar uitgereikt.

Vragen over het SCL-certificaat aan cresco-consultancy?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het Safety Culture Ladder (SCL) traject, of wil je in het algemeen meer weten over de SCL-certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Arbo kennisbank

100% score met behalen alle arbocertificaten

cresco-consultancy heeft tot heden al haar VCA, SCL en ISO 45001 certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificaten direct en zonder vertraging zijn verstrekt door de certificerende instanties.

Voor de ervaringen van opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.

Contact

070 - 891 49 11
info@cresco-consultancy.nl
Leidschendam

KvK nr.: 80369553
BTW ID: NL861650244B01