Nieuw omgevingsloket en ISO 14001 certificering

Op 1 januari 2024 is de langverwachte Omgevingswet in werking getreden, een mijlpaal in het Nederlandse wetgevingslandschap. Deze wet, gericht op het vereenvoudigen en bundelen van regelgeving rond de fysieke leefomgeving, introduceert het Nieuwe Omgevingsloket.

Naast het stroomlijnen van procedures is het Nieuwe Omgevingsloket ook van belang voor organisaties die een ISO 14001-certificaat willen behalen.

Waarom is het nieuwe Omgevingsloket van belang voor het ISO 14001 certificering?

Voor bedrijven die het ISO 14001-certificaat willen behalen, speelt het Nieuwe Omgevingsloket een cruciale rol. ISO 14001 is de normOmgevingsloketvoor milieumanagementsystemen. Het certificaat geeft aan dat een organisatie haar milieurisico’s beheert en streeft naar duurzaamheid. Maar daarnaast geeft het certificaat ook aan dat de bezitter ervan voldoet aan de Nederlandse milieu wet- en regelgeving.

En daarom is het nieuwe Omgevingsloket van belang voor organisaties die het ISO 14001 certificaat willen behalen. Het omgevingsloket zorgt ervoor dat de van toepassing zijnde wet- en regelgeving in kaart wordt gebracht, zodat de organisatie weet aan welke milieu wet- en regelgeving zij moeten voldoen om het ISO 14001 certificaat te behalen.

Met andere woorden. Met het nieuwe Omgevingsloket kunnen bedrijven eenvoudiger voldoen aan milieuvoorschriften en hun impact op de fysieke leefomgeving minimaliseren.

Werkt het nieuwe Omgevingsloket al zoals het zou moeten werken?

Het nieuwe Omgevingsloket biedt een centrale plek voor overheden, bedrijven en burgers om informatie te delen en besluiten te nemen. In de aanloop naar 1 januari 2024 zijn er uitgebreide tests en pilots uitgevoerd om de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het Omgevingsloket te waarborgen.

Nu de Omgevingswet van kracht is, wordt de werking van het Omgevingsloket intensiever getoetst. In de praktijk lijkt het platform over het algemeen goed te functioneren, maar er zijn ook enkele uitdagingen geïdentificeerd. Gebruikers hebben melding gemaakt van technische haperingen en onduidelijkheden in de communicatie.

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor het Omgevingsloket. Ontwikkelaars werken actief aan updates en verbeteringen op basis van feedback uit de praktijk. Ook vinden er trainingen plaats om alle betrokken partijen vertrouwd te maken met het systeem.

Ondanks deze aanloopproblemen heeft het nieuwe Omgevingsloket de potentie om een krachtig instrument te worden voor organisaties die streven naar een ISO 14001-certificering. Met de benodigde aandacht en investeringen zal het platform naar verwachting steeds beter gaan functioneren.

Conclusie

Het is duidelijk dat er grote stappen zijn gemaakt de afgelopen periode met het nieuwe Omgevingsloket. De komende periode zal ook voor ons uit moeten wijzen of deze verandering ook een verbetering is ten opzichte van de bekende AIM (Activiteitenbesluit Internet Module).

Vragen over het ISO 14001 certificaat aan cresco-consultancy?

Wil je in het algemeen meer weten over de ISO 14001 certificering, omdat (toekomstig) opdrachtgevers dit eisen bij een aanbesteding. Wil je de eigen organisatie verder wilt professionaliseren? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

cresco nieuws

100% score met behalen alle kwaliteitscertificaten

cresco-consultancy heeft al  haar ISO 9001, BRL 3000 en Groenkeur certificering trajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificaten direct en zonder vertraging zijn verstrekt door de certificerende instanties.

Voor de ervaringen van opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.

Contact

070 - 891 49 11
info@cresco-consultancy.nl
Leidschendam

KvK nr.: 80369553
BTW ID: NL861650244B01