1Vandaag: Bedrijfsongevallen stijgt jaren; meer controle Arbeidsinspectie

Alle ernstige bedrijfsongevallen dienen gemeld te worden bij het ministerie van SZW. Uit deze meldingen blijkt dat het aantal het aantal bedrijfsongevallen al jaren aan het stijgen is. De cijfers hierover zijn de volgende:

  • 2015: 3651
  • 2016: 3786
  • 2017: 4212
  • 2018: 4368
  • 2019: 4474

Waar vinden deze bedrijfsongevallen plaats?

De meeste ongevallen vinden plaats is de bouwnijverheid, gevolgd door sectoren afvalbeheer, landbouw/visserij/bosbouw en vervoer/opslag. Opvallend verder is dat 21% van de ongevallen met uitzendkrachten zijn. Ook zijn kleine bedrijven (minder dan 10 werknemers) zijn relatief vaker betrokken bij arbeidsongevallen. Van al deze ongevallen eindigen er ongeveer 70 per jaar met een dodelijke afloop. Zie hieronder het artikel van 1vandaag van 27 februari 2020 aangaande deze toename van bedrijfsongevallen.

Alle ongelukken zijn te voorkomen, ook de dodelijke

Alle bedrijfsongevallen zijn te voorkomen, zegt de Arbeidsinspectie In het nieuwsitem hieronder geeft de arbeidsinspecteur aan dat werkgevers beter moeten nadenken over de risico’s in alle fasen van het bouwproces. Dat gebeurt nu lang niet altijd: “Ieder onderdeel heeft een risico, dat je vooraf moet beschouwen. Hoe kun je dat risico wegnemen? Het staat in de wet dat je moet voorkomen dat een werknemer wat overkomt. Doe dat dan ook”. Lees in het artikel “leren van bijna ongevallen” hoe je kan voorkomen dat er minder (ernstige) bedrijfsongevallen plaatsvinden.

De Arbeidsinspectie: we gaan forser inzetten, meer controleren

De inspectie maakt zich zorgen over de toename van de bedrijfsongevallen en kondigt maatregelen aan. “Veel bedrijven, en dan met name de kleinere bedrijven, hebben geen plan van aanpak over hoe je personeel moet bewustmaken van veiligheid.”

Werkgevers zijn verplicht een risicoinventarisatie en evaluatie (RI&E) te maken. Het in kaart brengen van de risico’s waar een medewerker mee te maken kan krijgen en het nemen van de noodzakelijke beheersmaatregelen om de medewerkers veilig te kunnen laten werken. “Maar dat hebben ze dus bij lange na niet allemaal”, zegt Arbeidsinspectie. “Wij gaan daar forser op inzetten, meer controles en meer handhaven. Want 4500 ongevallen per jaar is veel te veel. Er moet mentaliteitsverandering komen.”

De Arbeidsinspectie: direct een boete bij het niet hebben van een RI&E

Wanneer een werkgever geen RI&E heeft, dan kan de Arbeidsinspecteur hier direct een boete voor geven. Wil je deze boete voorkomen, zeker stellen dat je aan de wet- en regelgeving voldoet en de noodzakelijke maatregelen treft om de medewerkers hun werkzaamheden veilig te kunnen laten uitvoeren, neem dan geheel vrijblijvend contact op met cresco-consultancy.

De adviseur van cresco-consultancy kan u kort en bondig uitleggen wat u dient te doen om deze doelen te bereiken.

cresco nieuws

100% score met behalen alle kwaliteitscertificaten

cresco-consultancy heeft al  haar ISO 9001, BRL 3000 en Groenkeur certificering trajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificaten direct en zonder vertraging zijn verstrekt door de certificerende instanties.

Voor de ervaringen van opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.

Contact

070 - 891 49 11
info@cresco-consultancy.nl
Leidschendam

KvK nr.: 80369553
BTW ID: NL861650244B01