Nu overgaan naar de VCA 2017 versie; de tijd tikt door…
De nieuwe VCA 2017/6.0 norm is sinds april ’18 een feit en vanaf oktober ’20 zal elke tussentijdse en hercertificeringsaudit tegen deze norm plaats moeten vinden. Met andere woorden: “Vanaf komende oktober 2020 mag de oude VCA-norm de prullenbak in want iedereen zal nu moeten overgaan naar de VCA 2017 versie! Elk VCA-bedrijfscertificaat zal dus afgegeven worden op basis van de VCA 2017 versie.
Wat houdt het overgaan naar de VCA 2017 versie in?
In de basis is houdt het overgaan naar de VCA 2017 versie niet meer in dan een controle gelijk aan een hercertificeringsaudit. Dat betekent dat tijdens audit alle normeisen van de gehele VCA norm zullen worden gecontroleerd. Zowel de noodzakelijke procedures en documenten, als de uitvoering en invulling hiervan. Wat er precies getoetst wordt is natuurlijk wel afhankelijk van het VCA-certificeringsniveau dat je als organisatie kiest. Is dat VCA*, VCA** of VCA-Petrochemie. Wil je meer weten over de verschillende VCA-certificatieniveaus, lees dan het artikel: “De verschillen tussen VCA*, VCA** en VCA-P“.
100% score met behalen VCA bedrijfscertificaat
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar VCA audits met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle certificeringstrajecten positief en met het gewenste certificaat worden afgerond. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je onze referentiepagina bezoeken.
Verschillen tussen de oude en de nieuwe VCA 2017 norm?
Met de nieuwe VCA-norm zijn er een aantal zaken veranderd. Over het algemeen niet heel bijzonder en onoverkomelijk. Wel zal er even voorafgaand aan de externe audit aandacht aan deze veranderingen gegeven moeten worden. Waar hebben we het nu precies over? Hieronder kort een aantal veranderingen die je tegen zal komen bij het overgaan naar de nieuwe VCA 2017 versie.
Verandering 1: De Toolboxen zijn weer terug!
Het houden van Toolboxen is de afgelopen 10 jaar een verplichting geweest voor alle VCA** en VCA-P gecertificeerde bedrijven, maar niet voor de bedrijven met een VCA* certificering. Daar komt met de VCA 2017 verandering in. Ook VCA* bedrijven zullen weer Toolboxen moeten gaan houden. Niet 10 per jaar, maar minimaal 4 per jaar.
Verandering 2: Het veiligheidspaspoort is weg!
Het papieren veiligheidspaspoort is niet meer. Aangezien de meeste gegevens die in het veiligheidspaspoort werden opgenomen, inmiddels ook digitaal te raadplegen zijn, heeft de SSVV besloten de eis met betrekking tot het veiligheidspaspoort te laten vallen uit de nieuwe VCA 2017 norm. Vanaf dit moment daarom geen papieren paspoort meer en geen onnodige administratie daar omheen.
Verandering 3: Meer aandacht naar de uitvoering!
De nieuwe VCA 2017 wil duidelijk meer aandacht geven aan de uitvoering. Daarom is met ingang van de VCA 2017 versie de staffel voor het aantal projectbezoeken tijdens de externe audit aangepast. Waar onder de VCA 2008 versie één projectbezoek bij 1 tot 5 gelijktijdig lopende projecten voldoende was, wordt onder de 2017 versie verwacht dat er al twee projectbezoeken worden uitgevoerd bij 2 tot 5 gelijktijdig lopende projecten.
Verandering 4 (voor VCA** & VCA-P) : Meer aandacht voor ingeschakelde onderaannemers
Vanaf de VCA 2017 moeten VCA** gecertificeerde bedrijven hun onderaannemers beoordelen op VGM-aspecten. Hiermee creëer je, al is dit naar mijn mening erg beperkt, een moment waarop wordt beoordeeld hoe een ondernemer op deze manier presteert en of er ter verbetering maatregelen genomen moeten worden.
Verandering 5: (voor VCA** & VCA-P) : Heeft het bedrijf een programma VGM-bewustzijn?
Met het overgaan naar de nieuwe VCA 2017 versie is deze eis niet enkel meer verplicht voor de VCA-Petromchemie certificering, maar tevens ook voor de VCA** bedrijfscertificering.
Vragen over het overgaan naar de VCA 2017 versie aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het overgaan naar de VCA 2017 versie VCA, of wil je in het algemeen meer weten over de VCA-certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen VCA-certificatie systeem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een VCA certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.