Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de positie van de particuliere en de zakelijke bouwconsument versterkt door onder andere de aansprakelijkheid van aannemers uit te breiden.
Zo moet de aannemer bij de oplevering van het bouwwerk aantonen dat aan de regelgeving is voldaan. Wanneer bij oplevering blijkt dat een bouwwerk niet volgens de regelgeving en gemaakte afspraken is gebouwd, krijgen opdrachtgevers betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden. Ook informeert de aannemer de klant over de manier waarop risico’s tegen schade door het niet nakomen van de verplichtingen en de gebreken na de oplevering zijn afgedekt.
Aanpassing in wetsartikelen voor de Wet Kwaliteitsborging
Dit gebeurt onder andere door nieuwe wetsartikelen en aanpassingen en toevoeging op bestaande wetsartikelen. Hieronder worden beknopt een tweetal van deze artikelen besproken.
Zo stelt artikel 7:757a van het Burgerlijk Wetsboek dat In geval van aanneming van een bouwwerk de aannemer bij de kennisgeving dat het werk klaar is om te worden opgeleverd, een dossier aan de opdrachtgever overlegt met betrekking tot het tot stand gebrachte bouwwerk. Het dossier bevat gegevens en bescheiden die volledig inzicht geven in de nakoming van de overeenkomst door de aannemer en de te dien aanzien uitgevoerde werkzaamheden. Dit dossier bevat in ieder geval de tekeningen en berekeningen betreffende het tot stand gebrachte bouwwerk en de bijbehorende installaties, en een beschrijving van de toegepaste materialen en installaties, alsmede de gebruiksfuncties van het bouwwerk. Daarnaast bevat het dossier ook gegevens en bescheiden die nodig zijn voor gebruik en onderhoud van het bouwwerk.
Aan artikel 7:758 wordt een lid toegevoegd. Dit lid zegt dat bij aanneming van bouwwerken de aannemer aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Van dit lid kan niet ten nadele van de opdrachtgever worden afgeweken, voor zover de opdrachtgever een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
In werking treden Wet Kwaliteitsborging
Op 1 januari 2021 zal deze nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen daadwerkelijk, maar gefaseerd, in werking treden.
Wat zijn de gevolgen voor uw organisatie? Hoe moet u uw projectdossier opbouwen om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen? Is een kwaliteitsmanagementsysteem conform de BRL 5019 iets voor u? Iets om de komende periode aandacht aan te geven, want zoals we allemaal inmiddels weten, één jaar is zo voorbij…