Het behalen van een CO2 Prestatieladder certificaat wordt tegenwoordig steeds vaker gewenst/geëist door opdrachtgevers. Het is zelfs, sinds 2024 onderdeel van het duurzaam inkoopbeleid van de overheid. Of je het CO2 Prestatieladder certificaat nu moet behalen omdat opdrachtgevers dit eisen eisen bij een aanbesteding (of niet?) of omdat je zelf de CO2 prestaties van je organisatie wilt verbeteren. cresco-consultancy is voor het MKB de aangewezen partij om je daarbij te ondersteunen.
Hoe ondersteunt cresco bij het behalen van het CO2 prestatieladder certificaat
Om het CO2 Prestatieladder certificaat te behalen kan de adviseur van cresco-consultancy je ondersteunen door:
- al het uitvoerende werk uit handen te nemen, of
- de organisatie te coachen bij het traject om dit CO2 Prestatieladder certificaat te behalen.
Of je voor het eerste, dan wel voor het tweede traject kiest, de adviseur van cresco-consultancy zal dit veel op locatie doen. Op deze manier heb je inzicht in de uitgevoerde werkzaamheden en heeft de adviseur de mogelijk om snel te kunnen handelen als hij/zij dat nodig acht.
Weet je nog niet tegen welke trede je van de CO2 Prestatieladder wilt certificeren, lees dan het artikel “de 5 tredes van de CO2 Prestatieladder simpel uitgelegd”. Wij zullen, wanneer een organisatie nog geen ervaring heeft met milieumanagementsystemen, altijd adviseren om op trede drie van de CO2 ladder te starten.
Het traject om het CO2 prestatieladder certificaat te behalen
Om het CO2 bewust certificaat in te behalen dien je een handboek op te stellen dat voldoet aan de eisen vanuit de CO2 Prestatieladder norm. De grootte van dit handboek is afhankelijk van de vier invalshoeken van de CO2 prestatieladder” en van de vijf tredes van de CO2 Prestatieladder“.
Heb je het handboek opgesteld en zijn de afspraken in de organisatie doorgevoerd, dan moet het systeem een periode “draaien”. Met andere woorden, je gaat werken volgens de afspraken vanuit het handboek en indirect vanuit de CO2 Prestatieladder.
De volgende stap is het uitvoeren van een “interne controle”. Met deze interne audit stel je vast of de organisatie zich houdt aan de van de CO2 bewustladder. Is deze uitgevoerd, dan volgt een directiebeoordeling. Pas wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd, heb je de gehele PDCA-cyclus van de CO2 Prestatieladder doorlopen en ben je klaar voor het “examen”, de externe audit.
Na het goed doorlopen van deze externe audit krijg je, als het goed is, het CO2 Prestatieladdercertificaat voor een periode van 3 jaar uitgereikt.
Vragen over de CO2 Prestatieladder aan cresco?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.