Op 1 januari 2025 heeft de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) versie 4.0 van de CO2-Prestatieladder geïntroduceerd. Vanaf 15 juli 2025 kan voor deze versie het 4.0 CO2-Prestatieladder certificaat behaald worden. In dit artikel de 5 grootste verschillen in de CO2-Prestatieladder 4.0.
Naast deze 5 belangrijkste verschillen, verschilt de nieuwe versie van de CO2-Prestatieladder op veel meer aspecten van het huidige handboek versie 3.1 en de overgang vraagt dan ook tijd en een gedegen aanpak.
De 5 grootste verschillen in de CO2-Prestatieladder 4.0
Verschil 1: van 5 niveaus naar 3 treden
De CO2-Prestatieladder 4.0 gaat van de “oude” 5 niveaus met de 4.0 versie naar 3 treden (1 /m 3). Trede 1 is te vergelijken met niveau 3 van het oude handboek. Trede 2 zit, volgens de SKAO, qua vereiste inspanning tussen niveau 4 en 5, terwijl trede 3 meer zal gaan vragen dan het huidige niveau 5.
De 4 invalshoeken (A: inzicht, B: reductie, C: communicatie en D: samenwerking) blijven bestaan, maar zijn inhoudelijk wel enigszins aangepast.
Verschil 2: aansluiting op internationale normen
Elke trede krijgt zijn eigen handboek. En elk handboek bestaat uit een algemeen deel 1 dat voor elke trede geldt en een specifiek deel 2 dat voor de betreffende trede geldt. De inhoud van deel 1 is in lijn gebracht met de High-Level Structure (HLS) van de ISO-normen. Verder is er aansluiting gezocht bij internationale wet- en regelgeving zoals de CSRD. Dit moet helpen om de CO2-prestatieladder binnen de organisaties en in de ketens beter te kunnen integreren met beleid en acties voortkomende uit deze verplichtingen.
Verschil 3: nieuwe typen emissies
De indeling van de emissies in scope 1, 2 en 3 blijft gehandhaafd. Nieuw is dat versie 4.0 vereist dat organisaties voortaan niet alleen naar hun CO2-emissie kijken, maar alle broeikasgassen meenemen (voor zover natuurlijk van toepassing). Daarnaast is nieuw dat organisaties aan de slag kunnen met ‘overige beïnvloedbare emissies’. Dit zijn emissies die buiten scope 1,2 of 3 vallen maar door een organisatie wel significant zijn te beïnvloeden. Daarbij worden drie typen onderscheiden: biogene CO2-emissies (bv HVO-diesel), CO2-verwijderingen (bv CO2-opslag, bouwen met hout) en vermeden emissies (bv afval recyclen, energiezuinigere producten verkopen).
Verschil 4: resultaatsverplichting
Organisaties dienen voortaan niet alleen doelstellingen te hebben voor de relatief korte termijn, maar ook een perspectief te hebben voor de middellange- en lange termijn (2050). Een klimaattransitieplan is daarbij vanaf trede 2 leidend. Daarbij geldt voortaan ook dat realisatie van de doelstellingen vanaf trede 1 i.p.v. niveau 5 verplicht is.
Verschil 5: SKAO-portal wordt belangrijker
Transparant zijn over de doelen en bereikte resultaten blijft een kernonderdeel van de CO2-Prestatieladder. Daarbij wordt voortaan de eigen SKAO-pagina voor organisaties belangrijker. Deze pagina wordt het hoofdonderdeel van de verplichte communicatie, zowel voor de organisatie als voor CO2-prestatieladderprojecten.
Naast de 5 grootste verschillen in de CO2-Prestatieladder 4.0 zijn er ook op detailniveau op diverse plekken wijzigingen doorgevoerd in de definitie en uitvoering van eisen. Versie 4.0 verschilt daarmee nadrukkelijk van versie 3.1 en de CO2-Prestatieladder gaat een verdiepend pad in.
Wat houden deze 5 verschillen in voor de huidige certificaten?
Voor de huidige certificaathouders (en organisaties die het CO2-Bewust Certificaat overwegen) is het dus zaak om een goede afweging te maken over welke trede het beste bij de organisatie past en over de te nemen stappen om het (bestaande) CO2-prestatieladder systeem op de gewenste trede in te richten. Samen komen we tot een specifiek stappenplan, dat rekening houdt met de overgangstermijnen van de CO2-Prestatieladder, om jullie CO₂-managementsysteem om te zetten naar de eisen van Handboek 4.0.
Vragen over de 5 grootste verschillen van de CO2-Prestatieladder aan cresco?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.