De CO2 prestatieladder en het “duurzaam inkoopbeleid” van de overheid
In de afgelopen jaren is vanwege het duurzaam inkoopbeleid van de overheid het aantal organisatie met een CO2 prestatieladder certificaat of ISO 14001 certificering aanzienlijk toegenomen.
Juist de CO2 prestatieladder, maar ook de ISO 14001, zijn namelijk de middelen om dit duurzaam inkoopbeleid van de overheid (landelijk, regionaal en lokaal) vorm te geven en daar maken ze dankbaar gebruik van.
En de verwachting is dat het aantal CO2 prestatieladder & ISO 14001 certificaten, met het nieuwe landelijke duurzaam inkoopbeleid van de overheid: “Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact”, de komende jaren enkel toe zal nemen.
Waarom wij een toename verwachten van het aantal CO2 prestatieladder certificaten is hieronder kort uiteengezet.
100% score met behalen elk CO2 Prestatieladder certificaat!
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar CO2 Prestatieladder certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle CO2 Prestatieladder projecten positief zijn afgerond met het gewenste CO2 Prestatieladder certificaat voor de opdrachtgever . Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
De hoofdlijnen van Maatschappelijk Verantwoord Inkoopbeleid van de overheid
Het nieuwe duurzaam inkoopbeleid, geldend van 2021 tot en met 2025, heeft als doel het stimuleren van alle overheden om hun inkoopkracht in te zetten voor het realiseren van maatschappelijke doelen op onder andere het terrein van CO2-uitstoot & milieu-impact.
De overheid gaat dit doen langs de vier hoofdlijnen van het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen plan, waarvan er hieronder kort twee besproken worden.
Hoofdlijn 1: Goed opdrachtgeverschap
Ten eerste zal worden ingezet op goed opdrachtgeverschap, waarbij de maatschappelijke doelen zo goed mogelijk worden door vertaald naar de opdrachtformulering en deze werkwijze wordt erkend en toegepast door de hele organisatie heen.
Zo wil de overheid haar duurzaam inkoopbeleid breder binnen de eigen organisatie doorvoeren. De afgesproken duurzame en sociale maatschappelijke doelen beginnen niet pas bij inkoop, maar al structureel door opdrachtgevers en andere betrokkenen wordt meegenomen. Denk hierbij budgethouders, opdrachtgevers, juristen, duurzaamheidscoördinatoren en financieel medewerkers
Ten slotte zijn er een aantal instrumenten ontwikkeld en beschikbaar, die kunnen ondersteunen om duurzaam inkoopbeleid vorm te geven. Daarbij gaat het onder meer om de ISO 20400 webtool, maar ook, en hier wordt heel specifiek naar verwezen, de CO2 prestatieladder. Managementsystemen zoals de CO2-prestatieladder, zo wordt beschreven, kunnen een goede rol spelen in het doorvoeren van dit duurzame inkoopbeleid.
Op basis hiervan is de verwachting dat in de, door de overheid verstrekte, opdrachten het duurzaam inkoopbeleid een steeds belangrijker plaats in zal gaan nemen.
Hoofdlijn 2: MVI moet minder vrijblijvend zijn
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen moet minder vrijblijvend zijn. Ambities en wijze van rapporteren en monitoren moeten gebord worden in nieuwe afspraken.
Op basis hiervan is de verwachting dat niet alleen bij de opdrachtverstrekking aandacht is voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord inkopen, maar dat er ook in uitvoeringsfase meer aandacht voor zal en dat op deze manier de vrijblijvendheid minder zal worden.
Dit wil de overheid gaan doen door het verbeteren contractmanagement en audits. Goed contractmanagement is namelijk het sluitstuk van maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Zonder goede borging in het contract en controle op naleving verdwijnt de impuls bij veel bedrijven om echt werk te maken van de beloofde duurzaamheids- en sociale doelen.
Onze conclusie over het duurzaam inkoopbeleid en de CO2 prestatieladder
Op basis van bovenstaande ambities is en het specifiek benoemen van de CO2 prestatieladder als middel om aan deze ambities inhoud te geven, is onze verwachting is dat het aantal CO2 prestatieladder certificaten, met het nieuwe landelijke duurzaam inkoopbeleid van de overheid, de komende jaren sterk zal toenemen.
Tot slot
Heeft u na bovenstaande informatie behoefte aan aanvullende toelichting of een vrijblijvend gesprek. Twijfel dan niet en neem direct en geheel vrijblijvend contact op, of lees de onderstaande artikelen:
- CO2 prestatieladder certificaat behalen
- De 5 tredes van de CO2 prestatieladder
- Milieucertificaat geeist bij aanbesteding, of toch niet?
- Het milieuhandboek
Referenties
cresco-consultancy doet wat nodig is om een organisatie te laten certificeren, Nieuwsgierig naar wat opdrachtgevers over ons zeggen, kijk dan even op onze referentiepagina.
Contact
Wilt u weten hoe een CO2 Prestatieladder certificatie traject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen te beantwoorden.