De vier invalshoeken van de CO2 Prestatieladder?
De CO2 prestatieladder heeft verschillende tredes waar je aan kan voldoen om het certificaat te behalen. Nu hebben we hier al geleerd wat de verschillen zijn tussen de tredes. De vier invalshoeken van de CO2 prestatieladder verdelen elke trede weer in stukken die de aanpak om een bepaalde trede te behalen toetsen.
In het kort, elke trede is een stapje hoger op de ladder, hoe hoger het niveau hoe meer het laat zien dat je iets aan je CO2-reductie doet als organisatie.
Om een organisatie te analyseren heeft de ladder verschillende invalshoeken waar je naar kijkt. Dus 5 tredes en 4 invalshoeken. (lees hier meer wat elke trede inhoudt). Maar in dit artikel gaan we hebber over de 4 invalshoeken:
A: Inzicht
B: Reductie
C: Transparantie
D: Participatie
100% score met behalen elk CO2 Prestatieladder certificaat!
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar CO2 Prestatieladder certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle CO2 Prestatieladder projecten positief zijn afgerond met het gewenste CO2 Prestatieladder certificaat voor de opdrachtgever . Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
A: Inzicht, weet waar je kan verbeteren
Als je als bedrijf wilt beginnen met het verbeteren van je CO2 uitstoot dan breng je eerst in kaart wat er nou in de organisatie speelt op het gebied van CO2-uitstoot en energieverbruik. Daarvoor is invalshoek A: Inzicht.
Invalshoek A duwt organisaties de goede richting in om de CO2-uitstoot van zichzelf te leren kennen. Vervolgens kan je ook kijken hoe dit voor de hele keten (opdrachtgevers – leveranciers )speelt wanneer je naar de volgende tredes (4 en 5) wilt gaan op de CO2 Prestatieladder. Een hogere trede betekent meer aanpaken en breder in keten acties ondernemen om de CO2 uitstoot naar beneden te brengen.
Met het juiste inzicht, en dus een beeld op wat er allemaal speelt rondom CO2-uitstoot, biedt invalshoek A het eerste handvat om de impact op het milieu te verbeteren.
Zo weet je wat er speelt, maar is er nog niet gekeken hoe je dit kan verbeteren. Daarvoor gaan we naar de volgende invalshoek, reductie.
B: Reductie, maak een doelstelling om te verbeteren
Als je eenmaal inzicht hebt, moet je natuurlijk ook weten hoe je er wat aan kan doen. Je CO2-uitstoot reduceren met de CO2 prestatieladder gaat uiteraard niet alleen over het in kaart brengen van je CO2 uitstoot. Dat is waar de tweede invalshoek bij komt kijken: Invalshoek B, reductie.
Met reductie kijk je naar de manier waarop je CO2 uitstoot kan verminderen. Je kijkt naar de vlakken die het best voor het terugdringen van energieverbruik en CO2-uitstoot zorgen. Zo gebruik je de inzichten van invalshoek A als aanknooppunt.
Zo kan je bijvoorbeeld overstappen naar een manier van energie die groener is dan de huidige energiebron of het aanschaffen van een elektrisch transportmiddel om de CO2-uitstoot te verminderen.
Per inzicht kan je dan stappen nemen om het totaalbeeld te verbeteren. Veel kleine stappen zorgen voor een groot geheel. Elke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot zorgt voor een beter effect op de CO2-prestatieladder. Lees hier verder over wat de CO2 prestatieladder betekent volgens het SKAO die deze ontwikkeld heeft.
C: Transparantie, vertel wat je wilt verbeteren met de CO2 prestatieladder
Met slechts maatregelen en doelstellingen kom je er in de praktijk niet uit. Om de doelstellingen te behalen moet er gecommuniceerd worden met de mensen binnen de organisatie. Mensen maken namelijk het verschil tussen de doelstellingen van de CO2-prestatieladder wel of niet halen.
In invalshoek C, transparantie, gaat het dus met name om de communicatie naar het belangrijkste kapitaal van elke organisatie, haar eigen mensen en de externen die met het bedrijf te maken hebben. Door transparant te communiceren zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van je eigen CO2-uitstoot verminderen. Zo heb je het over je doelstellingen en maatregelen die je als organisatie wilt nemen om je klimaatbeleid te verbeteren.
Als iedereen zich betrokken voelt bij het proces en zijn/ haar inbreng kan geven is de kans een stuk hoger dat iedereen zich aan de gestelde acties houdt en de CO2 reductiedoelstellingen behaald worden. Daarom neemt de CO2 prestatieladder transparantie zo serieus. Een mooi idee bedenken is één ding, het uitvoeren is iets anders.
Met de creatieve input van iedereen weet je als organisatie waar je mee bezig bent, kan je dat laten zien aan anderen en stimuleer je je eigen branche om beter te presteren op het gebied van CO2-uitstoot, doormiddel van de CO2-prestatieladder als communicatiemiddel. Wil je meer lezen over hoe de CO2-prestatieladder werkt? Lees hier verder.
D: Participatie, leren van, en delen met de omgeving
Dit is de laatste invalshoek onder de CO2-prestatieladder. Nadat er duidelijk in kaart is gebracht waar de CO2-uitstoot en het energieverbruik geoptimaliseerd kunnen worden, er duidelijke doelstellingen zijn opgesteld en er binnen en buiten de hele organisatie gecommuniceerd is wat het plan van aanpak is om de impact op het milieu te verbeteren. Moet je als organisatie aantonen dat je er daadwerkelijk energie in steekt om alles uit te voeren en te verbeteren zoals de CO2-prestatieladder voorschrijft.
Door te laten zien dat je als organisatie geïnvesteerd bent in het verbeteren van je CO2-uitstoot met de eisen van de ladder, kan je aantonen dat het effect op het milieu daadwerkelijk een belangrijk punt is waar je als organisatie mee bezig bent.
Met de invalshoek participatie laat je als organisatie zien dat je investeert in samenwerking, dat je je eigen kennis deelt en dat je gebruik maakt van kennis die elders is ontwikkeld om je CO2 uitstoot en energieverbruik te optimaliseren. Zoals de CO2-prestatieladder luidt:
‘De organisatie realiseert continue verbetering in het selecteren van nuttige initiatieven en het toepassen van de kennis in de organisatie’
Zo voldoe je met je organisatie aan de eisen om het CO2-prestatieladder certificaat te verkrijgen. Je kan daarmee veel voordelen behalen onder ander m.b.t. aanbestedingen. Meer weten over de voordelen die de CO2-prestatieladder voor je organisatie kan hebben? Lees hier verder >>
Dat zijn de vier invalshoeken van de CO2 prestatieladder
CO2-reductie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Om de uitstoot in kaart te brengen, en dus inzicht te krijgen wordt er gekeken naar het energieverbruik, hoe efficiënt de energie wordt gebruikt, uitstoot van transport en meer.
Zo zijn er veel vlakken waar verbeterd kan worden als het gaat om CO2-reductie. Met deze inzichten kunnen er vervolgens stappen gezet worden in het opstellen van doelstellingen. Dat is wat de CO2 prestatieladder van een organisatie verwacht.
Doelstellingen moeten opgesteld worden zodat het bedrijf zijn intenties voor periodes uit kan stippelen om zo te laten zien hoe ze van plan zijn CO2 uitstoot te verminderen aan de hand van de ladder. Zo maak je je eigen aanpak praktisch en is er duidelijk beeld op wat er gedaan moet worden.
Met effectieve doelstellingen en maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen kan er binnen en buiten de organisatie gecommuniceerd en samengewerkt worden om deze vast te houden en te behalen.
Zo zorg je er samen voor dat er niet alleen beeld is op het effect dat je hebt als organisatie, maar kan je er ook samen voor zorgen dat er wat aan gedaan wordt.
Vragen over het CO2 Prestatieladder certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een CO2 Prestatieladder certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.