De veiligheidsladder en de GCVidB
De Veiligheidsladder is, net als de reeds bekende CO2 Prestatieladder, ontwikkeld door ProRail, maar krijgt nu nationale bekendheid om een andere reden. De afgelopen jaren hebben de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw namelijk gezamenlijk afspraken gemaakt om de veiligheid in, onder ander de bouw naar een hoger niveau te brengen. Een aantal van deze ondertekenaars zijn ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat, daarnaast hebben een aantal grote bedrijven uit de bouw- en installatiesector, maar ook steeds meer partijen vanuit het MKB deze Code inmiddels onderschreven.
Dit houdt onder andere in dat deze ondertekenaars van de GCVidB veiligheidsbewustzijn als verplichting op zullen nemen in hun aanbestedingen of contracten. Deze afspraak noemen ze “Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)”.
Invulling geven aan VIA doormiddel van de Veiligheidsladder
Maar hoe geef je invulling aan Veiligheid in Aanbestedingen. De betrokken partijen hebben als maatregel om Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) in de bouw te stimuleren, besloten de Veiligheidsladder in te zetten als instrument.
Dit houdt dus in dat wanneer je de komende jaren met ondertekenaars en/ of onderschrijvers van de Code als organisatie wilt samenwerken je ook met de Veiligheidsladder aan de gang moet!
De Veiligheidsladder is in tegenstelling tot een aantal andere certificaten, zoals het VCA* bedrijfscertificaat, gericht op het veiligheidsbewustzijn.
Wat is “veiligheidsbewustzijn”?
Veiligheidsbewustzijn is het gedrag en de houding van werknemers ten aanzien van veiligheid. Ook wel veiligheidscultuur genoemd. Denk daarbij onder andere aan in hoeverre werknemers elkaar durven aan te spreken op onveilig handelen. Maar ook in hoeverre veiligheid aandacht krijgt in alle lagen van een organisatie, van bouwplaats tot aan directie. Een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur zorgen namelijk voor minder ongevallen. Dat blijkt o.a. uit onderzoek van de Inspectie SZW.
Op basis hiervan zijn de ondertekenaars van de GCVB ervan overtuigd dat veiligheidsbewustzijn in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen op de bouwplaats.
Wat kunt u de komende periode verwachten van de veiligheidsladder
Concreet kunt u de komende periode het volgende verwachten:
1-1-2020
- Ondertekenaar van de GCVidB zijn alle tegen de Veiligheidsladder gecertificeerd
1-1-2021
- Start verplichting VIA in de aanbesteding met minimaal trede 2 van de ladder
- Onderschrijvers van de Code zijn minimaal gecertificeerd tegen de Veiligheidsladder
1-1-2022
- Evaluatiemoment
1-1-2023
- Verplichting VIA in de aanbesteding en contracten minimaal trede 3 van de ladder
Vragen over het Veiligheidsladder certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het Veiligheidsladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de Veiligheidsladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een Veiligheidsladder traject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.