De CO2-prestatieladder is vernieuwd. Van versie 3.0 zijn we overgestapt naar 3.1. Om een beeld te schetsen wat er nou veranderd is geven we hier een overzicht van punten die de meeste impact hebben gemaakt op het oude beleid. Zo weet je wat je kan verwachten bij de transitie van CO2-prestatieladder 3.0 naar CO2-prestatieladder 3.1.
Wat is de CO2-prestatieladder 3.1 precies?
De prestatieladder is een certificaat voor bedrijven die aantoont in welke mate een bedrijf zich bezighoudt met CO2-reductie en duurzaamheid. Zo test de ladder een volledige organisatie op vier verschillende vlakken: A – Inzicht, B – Reductie, C-Transparantie en D-Participatie.
100% score met behalen CO2 Prestatieladder certificaat
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar CO2 Prestatieladder audits met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle CO2-certificeringstrajecten positief en met het gewenste CO2-certificaat worden afgerond. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
Wat is er nieuw aan de CO2-prestatieladder 3.1?
Nu is de CO2 prestatieladder inmiddels al bij versie 3.1, elke versie verbetert zichzelf en geeft een beter zicht op de duurzaamheid van een organisatie. Zoals al verteld kijken we in dit artikel naar de veranderingen van prestatieladder 3.0 naar 3.1 die de meeste impact gemaakt hebben.
-
Het is een efficiëntere norm geworden!
-
Iets nieuws: de introductie van het ‘Projectdossier’
-
Harmoniesatiebesluiten zijn geïntegreerd en verwerkt
Uiteraard zijn er meer wijzigingen doorgevoerd, maar niet elk punt heeft evenveel impact gemaakt. Als je zelf nog vragen hebt over specifiekere punten kan je dit altijd teruglezen of vragen, neem daarvoor contact met ons op: Bel ons!
In dit artikel worden slechts de nieuwe ontwikkelingen besproken, als je zelf meer interesse hebt in de precieze werking van de CO2 ladder en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen, lees dan hier verder.
1. De CO2 prestatieladder 3.1 is een stuk efficiënter geworden!
Om de lijst van eisen begrijpelijker te maken is er nog eens naar de volledige tekst gekeken binnen de prestatieladder.
Er is nog eens terug gekeken naar het doel van de volledige norm, wat is het doel en wat willen we bereiken? Het doel is en blijft natuurlijk het verbeteren en optimaliseren van de CO2 uitstoot binnen en buiten verschillende organisaties.
Het brengt een stuk in kaart bij bedrijven waar anderen normen niet direct naar kijken. Met dit doel in het achterhoofd is er naar alle tekst gekeken en is alles geschrapt wat niet direct aansluit op deze doelstelling.
De doelstelling van de eisen en de CO2-prestatieladder is op deze manier verbetert en dus ook een stuk efficiënter gemaakt! Minder tekst zorgt er natuurlijk voor dat het hele stuk een stuk begrijpelijker is.
Zo zorgt betere communicatie voor meer toegankelijkheid bij andere organisaties die ook interesse hebben bij de voordelen die de CO2-prestatieladder kunnen bieden.
Ook interesse en vragen over wat de prestatieladder voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op of bel ons!
2. Het Projectdossier geeft beeld op de CO2-emissie per project
Met de introductie van het projectdossier van de CO2-prestatieladder 3.1 kan er nu makkelijk ingezien worden wat de onderbouwing van de invulling van de eisen van de prestatieladder precies zijn.
Zo is er per lopend project een duidelijk beeld van de CO2-emissie en de maatregelen die er rondom dat specifieke project genomen moeten worden om aan de eisen voor de prestatieladder te voldoen.
Het is niet verplicht om voor elk lopend project een los projectdossier aan te maken. Het certificaat van de CO2-prestatieladder kan ook behaald worden zonder losse projectdossiers aan te maken.
Een projectdossier kan uit verschillende invalshoeken bestaan die opgenomen kunnen worden in het dossier zelf.
-
Inzicht
Over de verschillende energiestromen en emissie inventarisatie van het project. Dit bestaat uit een korte samenvatting van de huidige emissie inventarisatie binnen de organisatie of een losstaande emissie inventarisatie van het project.
Verder heeft het dossier inzicht over de relatieve CO2 uitstoot binnen het project over de hele organisatie. Dit biedt een stuk controle over eventuele afwijkingen binnen de organisatie.
-
Reductie
Maatregelen in beeld. De hele organisatie heeft een overzicht van maatregelen om de CO2-emissie te verminderen. Binnen het projectdossier kunnen nog eens specifieke maatregelen die effect hebben op het project aangekaart worden om zo per project een duidelijk beeld te geven wat er binnen het project moet gebeuren.
-
Transparantie
Over de aanpak binnen het project. Het dossier biedt een communicatieplan wat de maatregelen kan bevestigen en de voortgang communiceren om de prestatieladder te behouden. Dit geldt voor de interne communicatie binnen het projectoverleg en de externe communicatie met de opdrachtgever.
Het projectdossier is een communicatiemiddel binnen de CO2-Prestatieladder 3.1. Het kan per project de ambitie rondom CO2-reductie aangeven en zorgt voor een betere dialoog binnen en buiten de organisatie over de effecten en doelen binnen de prestatieladder.
3. Harmonisatiebesluiten zijn geïntegreerd en verwerkt
Een harmonisatiebesluit treedt op als door verschillende meningen van de eisen binnen de CO2-prestatieladder 3.1 onrust ontstaat tussen de Technische Commissie (TC) en de LadderCI. Dit betekent dat deze partijen het niet met elkaar eens zijn.
Zodra dit voorkomt komt de Technische Commissie met een lijst van harmonisatieonderwerpen die tijdens een harmonisatiebijeenkomst besproken kunnen worden aan het Centraal College van Deskundigen. Elk misverstand of verschil in interpretatie van de eisen kan leiden tot een harmonisatieonderwerp. Zo ontwikkelt de CO2-ladder zich steeds verder tot een norm die werkt.
Het opstellen van de prestatieladder kan dus voor verwarringen zorgen. Deze verwarringen worden besproken om misverstanden in de toekomst te voorkomen!
Na het bespreken van deze kwesties wordt er een nieuwe norm verwerkt die de kwestie vastlegt en dus de onrust wegneemt. Zo is er per specifiek geval een vastlegging die later weer teruggeroepen kan worden zodra er een vergelijkbaar geval plaatsvindt. Alle harmonisatiebesluiten worden uiterlijk 10 werkdagen na vastlegging gepubliceerd door het Centraal College van Deskundigen op de website van de SKAO.
Wanneer gelden aanpassingen?
Al deze harmonisatiebesluiten gaan per direct van kracht als ze gepubliceerd zijn op de website van de SKAO (tenzij anders vermeld is). Zo moet je dus altijd op de hoogte zijn van de nieuwste Harmonisatiebesluiten die verwerkt moeten worden in de CO2-prestatieladders.
Binnen de nieuwst versie van de ladder, versie 3.1 inmiddels, zijn alle voorgaande harmonisatiebesluiten meegenomen en verwerkt om zo de algemene norm weer op een duidelijke algemene kaart te krijgen. Zo zijn alle eisen weer volledig up to date.
Benieuwd naar specifieke harmonisatiebesluiten die verwerkt zijn in versie 3.1 van de CO2-prestatieladder? Lees hier meer!
Dit betekent dus vooral dat het leven alleen makkelijker gemaakt is. 3.0 was de kern, 3.1 maakt het makkelijker. Zo zal er over de tijd heen nog een versie uitkomen die het communiceren nog soepeler laten verlopen.
Zo zorgen we dat de CO2-prestatieladder niet alleen toegankelijk, maar ook begrijpbaar is voor elke organisatie die de voordelen mee wilt pakken en een positief zicht op de toekomst wilt behouden.
Vragen over het CO2 Prestatieladder certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over het CO2 Prestatieladder traject, of wil je in het algemeen meer weten over de CO2 Prestatieladder certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een CO2 Prestatieladder certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.